Lyt til artiklen:

Seges: Covid-19 og afrikansk svinepest sætter retningen for landbrugets priser

00:00
Hastighed: ???x
02:09

Både Covid-19 og svinepest kommer til at bestemme priserne i landbruget, og det giver en usikkerhed om den fremtidige udvikling i markedsforhold, priser og eksport.

Det oplyser Seges i sin markedsvurdering.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi kommer fra en situation med relativt høje priser til en situation, hvor svinenoteringen kun lige sniger sig over prisen i et "normalår". Det er dog fortsat et niveau, hvor hovedparten af producenterne er i stand til at skabe overskud, siger Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef i SEGES i forbindelse med udgivelsen af "Markedsvurdering for landbrugsprodukter".

Markedssituationen for smågrise er lidt vanskeligere, da de tyske slagtesvineproducenter er blevet mere tilbageholdende med at aftage danske smågrise, efter at Kina har lukket for import af tysk grisekød.

- Usikkerheden er stor i øjeblikket, men vi forventer en gradvis stabilisering af smågrisemarkedet. Efterspørgslen fra Kina er stadig stor, og en del af den tabte tyske eksport ud af EU bliver overtaget af andre EU-lande. Desuden vil en del tyske svineproducenter stoppe, så markedsbalancen bliver genoprettet. Så efter det aktuelle prisdyk forventer vi, at priserne på smågrise gradvist vil stige, og at vi for 2021 som helhed vil se priser i nærheden af et "normalår", siger Klaus Kaiser.

I Landbrug & Fødevarer følger man nøje udviklingen og er fortsat bekymret for den risiko, som covid-19, afrikansk svinepest og det forestående Brexit udgør for landbrugseksporten.

- Det er en ekstraordinær situation og et vanskeligt marked, men vi er fortrøstningsfulde. Det afgørende nu er, at vi gør vores yderste for at give eksporten bedst mulige vilkår, så vi fastholder vores markedsandele og eksportindtægter. Vi afsøger som altid nye muligheder, og vi arbejder tæt sammen med myndighederne for at minimere risikoen for et udbrud af afrikansk svinepest på dansk jord, siger Flemming Nør-Pedersen, direktør i Landbrug & Fødevarer.