Fund af afrikansk svinepest i Tyskland har gjort grundig rengøring af de lastbiler, der krydser den danske grænse, vigtigere end nogen sinde. Det næste halve år kontrollerer Fødevarestyrelsen mere end 300 lastbiler.

Fødevarestyrelsen går nu hårdere til værks i kampen mod afrikansk svinepest.

En stikprøve fra Fødevarestyrelsen skal fra torsdag og de næste seks måneder kontrollere, om chaufførerne på de lastvognstog, der krydser den danske grænse, har sikret sig, at bilerne er rengjort og desinficeret efter reglerne.

Det skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

- Efter der i september blev konstateret svinepest i Tyskland, er det blevet endnu mere afgørende, at alle vognmænd, der transporterer dyr, er bevidste om deres ansvar for ikke at slæbe afrikansk svinepest ind i landet og derfor sørger for, at deres biler bliver rengjort ordenligt, siger kontorchef i Fødevarestyrelsen, Camilla Brasch Andersen.

Tidligere i år informerede Fødevarestyrelsen både brancheorganisationer, transportører og importører af svin og kvæg om den kontrolkampagne, som nu går i gang, skriver styrelsen.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Kontrollen gælder ikke kun de biler, der krydser grænsen. Også de vogntog der kører med svin og kvæg til de danske slagterier og samlesteder, kan blive vinket ind til siden.

Finder Fødevarestyrelsen overtrædelser af reglerne, risikerer vognmanden en bøde.

Grunden til at myndighederne ser med så stor alvor på overtrædelser af reglerne om rengøring og desinfektion, er, at blot et enkelt udbrud af afrikansk svinepest vil gå hårdt ud over dyrevelfærden og koste milliarder i tabte eksportindtægter, fordi eksportmarkederne lukker for både danske svin og dansk svinekød.

Tidligere på måneden lukkede både Kina, Sydkorea og Japan for deres import af tysk svinekød, efter de tyske myndigheder fandt afrikansk svinepest i et vildsvin på tysk grund. Også den smitsomme husdyrsygdom mund- og klovesyge kan få alvorlige konsekvenser for dyrevelfærd og eksport.