Landmændene i Irland er hårdt ramt.

Det har været en sæson med op- og nedture for markbrugslandmænd i Irland, da svære forhold har slået 15 procent af sektorens værdi i år.

Vedvarende regn sidste efterår efterfulgt af meget tørre forhold i foråret har ramt produktion og priser.

Tidlige estimater af korn- og stråpriser foretaget af den irske landbrugsorganisation (IFA) indikerer, at værdien af 2020-høsten kan være faldet med 15 procent i forhold til det foregående år.

IFA's formand for korn, Mark Browne, har sagt, at landmændene har haft en hård sæson.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Et vådt efterår og vinter blev efterfulgt af tørkelignende forhold i det sene efterår, hvilket kulminerer i en meget svær høst.

- Det er sandsynligt, at hovedkornsorterne vil være på et sted mellem 1,9 millioner og to millioner tons. Mens havre går ned i forhold til sidste år, rammer det hårdest på hvede og byg, som vil gå 400.000 ton ned.

- Nogle af bygsorterne kunne give et sent afkast, men det dårlige vejr har dræbt håbet for mange landmænd, siger Mark Browne.

Der er omkring 4,8 millioner hektar landbrug i Irland, inklusive 368.000 hektar dedikeret til markbrug.

Ifølge Teagasc faldt indkomsten med 15 procent i 2019 i forhold til 2018. Browne siger, at landmænd lige nu ser deres indkomst kollapse efter flere års nedgang.

- Det er uholdbart. Kornpriserne skal stige markant bare for at dække produktionsomkostningerne. Regeringen må støtte landmændene. Enhver nedskæring i støtten vil decimere landbruget, siger Browne.