Lyt til artiklen:

Irsk jordbrugssektor falder 15 procent efter svær sæson

00:00
Hastighed: ???x
01:37

Det har været en sæson med op- og nedture for markbrugslandmænd i Irland, da svære forhold har slået 15 procent af sektorens værdi i år.

Vedvarende regn sidste efterår efterfulgt af meget tørre forhold i foråret har ramt produktion og priser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tidlige estimater af korn- og stråpriser foretaget af den irske landbrugsorganisation (IFA) indikerer, at værdien af 2020-høsten kan være faldet med 15 procent i forhold til det foregående år.

IFA's formand for korn, Mark Browne, har sagt, at landmændene har haft en hård sæson.

- Et vådt efterår og vinter blev efterfulgt af tørkelignende forhold i det sene efterår, hvilket kulminerer i en meget svær høst.

- Det er sandsynligt, at hovedkornsorterne vil være på et sted mellem 1,9 millioner og to millioner tons. Mens havre går ned i forhold til sidste år, rammer det hårdest på hvede og byg, som vil gå 400.000 ton ned.

- Nogle af bygsorterne kunne give et sent afkast, men det dårlige vejr har dræbt håbet for mange landmænd, siger Mark Browne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er omkring 4,8 millioner hektar landbrug i Irland, inklusive 368.000 hektar dedikeret til markbrug.

Ifølge Teagasc faldt indkomsten med 15 procent i 2019 i forhold til 2018. Browne siger, at landmænd lige nu ser deres indkomst kollapse efter flere års nedgang.

- Det er uholdbart. Kornpriserne skal stige markant bare for at dække produktionsomkostningerne. Regeringen må støtte landmændene. Enhver nedskæring i støtten vil decimere landbruget, siger Browne.