Lyt til artiklen:

Europas landmænd opfordrer til afvisning af aftale mellem EU og Sydamerika

00:00
Hastighed: ???x
02:08

41 landbrugsorganisationer fra 14 lande går sammen om en opfordring til at afvise den nye aftale mellem EU og Mercosur, en sydamerikansk handelsblok.

Det skriver Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Med aftalen EU-Mercosur forventes importen af produkter som kød, sukker og soja fra Mercosurlandene at stige, hvilket igen vil tilskynde dem til at vedtage en stærkt eksportorienteret, endnu mere industriel produktionsmodel. Amazonas-skoven, som er integreret i verdensomspændende klimabeskyttelse og biodiversitet, skal forblive uberørt fra dette system. Krænkelser af menneskerettighederne er også en faktor, der ikke kan ignoreres i forbindelse med en sådan udvikling. Samtidig står familiebedrifter i Europa over for store udfordringer med at producere fødevarer, der overholder strengere miljø- og dyrevelfærdsstandarder, hvilket medfører højere produktionsomkostninger. Øget, ikke-ækvivalent import fra Mercosur-landene vil udøve et yderligere pristryk på Europas bedrifter. Denne handelspolitik og disse uovertrufne produktions-, miljømæssige og sociale standarder, der favoriserer agroindustrien, fremskynder simpelthen forsvinden af bedrifter på begge sider af Atlanten, skriver Danske Mælkeproducenter.

Østrig, Belgien, Kroatien, Danmark, Frankrig, Tyskland, Italien, Litauen, Luxembourg, Holland, Norge, Portugal, Spanien (inkl. Baskerlandet og Galicien), Schweiz - såvel som paraplyorganisationerne European Coordination Via Campesina (ECVC), European Milk Board (EMB) og Biodynamic Federation - Demeter International er blandt dem, der opfordrer til en afvisning af aftalen.

Landmændene opfordrer til en handelspolitik, der fremmer fair, omkostningsdækkende producentpriser over hele verden, miljøbeskyttelse, biodiversitet og dyrevelfærd, menneskerettigheder, landbrug i mindre skala, regionale fødevarer, bevarelse og videreudvikling af europæiske standarder og fair arbejdsvilkår.