Sektionsleder ved Statens Serum Institut slår fast, at minkavlere og medarbejdere kan blive smittet med covid-19 fra minkene.

Ikke alle dyr kan blive smittet med covid-19, men det kan mink, hunde og katte.

- Mink har nogle receptorer på cellernes overflade, der gør det muligt for virus, der forårsager covid-19, at inficere dyrene. Hunde og katte har også receptorer, som virus kan binde sig til, og de kan også blive inficeret med covid-19 virus, men foreløbig er der ikke konstateret smitte fra katte og hunde til mennesker, siger Anette Bøtner, professor i virologi ved Københavns Universitet, og sektionsleder hos SSI.

Eksperimentelle undersøgelser har vist, at grise ikke kan smittes med covid-19. Der er altså ingen risiko for smitte mellem svin og mennesker, siger professoren videre.

Fødevarestyrelsen skriver på sin hjemmeside under covid-19 og mink:

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Vi må indtil videre antage, at mink kan smitte mennesker ved tæt kontakt.

Bekymret for minkene

Hos Bøgballe Mink ved Uldum er minkavler Klaus Hermansen ikke nervøs for selv at blive smittet af minkene. Minkavleren er mere bekymret for at minkene bliver smittet af mennesker.

- Heldigvis har vi ikke været ramt af covid-19 på farmen. Selvfølgelig ønsker ingen af os at blive smittet, men jeg er noget mere bekymret for smitte den anden vej: fra mennesker til mink, siger Klaus Hermansen, minkavler.

På farmen i Uldum tager både indehaveren og medarbejderne alle de forholdsregler, de overhovedet kan for at undgå smitte. Alle lader deres arbejdstøj og sko blive på farmen efter fyraften. De spritter af både inden arbejde og efter arbejde. Ved de mindste symptomer skal medarbejderne blive hjemme. Alle bliver testet hver uge, og minkene bliver teste cirka hver anden uge.

- Jeg er selv lige blevet testet i søndags. Jeg havde lidt forkølelse og lod mig teste, så jeg undlod at gå ind til minkene mandag. Men tirsdag morgen kom resultatet, jeg havde heldigvis ikke covid-19, siger Klaus Hermansen.

Med alle forholdsregler er minkavleren ret overbevist om, at Bøgballe Mink kan holde smitten ude af stalden, men han er lidt bekymret for om tilløbende katte kan kravle ind over hegnet og ind til de åbne stalde og på den måde smitte minkene.

Bøgballe Mink har 45.000 minkhvalpe.