En ny app fra Landbrugsstyrelsen skal sikre, at man med få klik kan erstatte papirarbejdet og nemt levere den nødvendige dokumentation for at få udbetalt landbrugsstøtte.

Et par billeder med mobilen og få klik på skærmen.

Så let og enkelt bliver det fremover for landmanden at levere den dokumentation, der skal til for at få udbetalt landbrugsstøtte.

Det skriver Landbrugsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Ved at uploade et foto af den nyslåede græsmark direkte ind i Landbrugsstyrelsens nye app sparer landmanden tid på kontrol. Samtidig sparer appen Landbrugsstyrelsen for et fysisk kontrolbesøg og tidskrævende sagsbehandling, skriver styrelsen.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Fødevareminister Mogens Jensen mener, den kan være til gavn for landmændene.

- Vi skal hele tiden se på, hvordan vi kan hjælpe med, at landmanden bruger mindre tid på bureaukrati og får mere tid i stalden eller på marken. Med app'en bruger vi teknologien smart og effektivt, så den både gavner landmanden og sikrer en effektiv kontrol, lyder det i en skriftlig kommentar fra fødevareminister Mogens Jensen.

-Der er fuld gang i digitaliseringen af landbruget i øjeblikket, og app'en er det næste naturlige skridt mod et smartere landbrug. Men det er ikke kun landmanden, som sparer tid. Vi kan potentielt spare 1.200 fysiske kontrolbesøg om året ved at kontrollere markerne via satellit.

- Med appen bruger vi teknologien, så den både gavner landmanden og gør vores kontrol mere effektiv. Man kan næsten sige, at appen prikker landmanden på skulderen og minder ham om at tjekke marken og sikre, at han overholder alle betingelserne for at modtage landbrugsstøtte, siger Louise Piester, vicedirektør i Landbrugsstyrelsen.

Gør livet nemmere

Størstedelen af landbrugsstøtten udbetales som arealstøtte - den såkaldte grundbetaling - der er betinget af, at der skal være landbrugsaktivitet på marken. Hvis Landbrugsstyrelsens satellitkontrol viser, at for eksempel en græsmark med stor sandsynlighed ikke er slået eller afgræsset, bliver appen nu værktøjet for landmanden til at dokumentere, om marken er slået eller afgræsset. Såfremt landmanden har dokumenteret, at marken er slået, bliver støtten efterfølgende udbetalt.

- Det er smart og effektivt. Med appen gør vi livet nemmere for landmanden, uden at gå på kompromis med kvaliteten af den kontrol, der selvfølgelig skal til for at sikre, at vi udbetaler støtten korrekt, siger Louise Piester.