Dagens afgrødekommentar fra Jyske Markets.

Chicago-hveden som de seneste dage har været den primære årsag til denne uges optur i hveden, tog i går en lille puster og korrigerede lavere. Til gengæld påvirkede det ikke møllehveden synderligt på vores mere hjemlige marked, der for en sjælden gangs skyld fandt support fra en svagere euro.

Baggrunden vurderes at være flere forhold; ECB's Philip Lane udtalte at 1,2000 ikke er et vendepunkt, men at en 12% styrkelse af euroen siden bunden i marts " har betydning " . En indikation på, at den stærkere euro begynder at have indvirkning på den europæiske konkurrenceevne, herunder eksport og økonomi. Samtidig ramte euroen mod dollaren et vigtigt teknisk og markedspsykologisk 'rundt' niveau i 1,2000.

En kombination af disse forhold gav anledning til at realisere gevinster, blandt de meget store købte positioner i euroen. Vores valutabord ser at euroen kan korrigere en smule yderligere nedad mod 1.1750 niveauet mod dollar, men markedet forventer stadig USD-svækkelse på den længere bane.

På den korte bane betyder det, at møllehveden kan løftes lidt højere på valutakursudviklingen, men at den stadig har valutarisk modvind på den længere bane. Egypten er i dag på jagt efter hvede, og selvom det er russiske/ukrainske oprindelser der løber med sejren, så giver det et vigtigt pejlemærke for prisniveau i hvedemarkedet og niveauet for møllehveden.

Det russiske landbrugsministerium udmeldte i går, at lige under 74 mio. tons hvede er høstet, og baseret på nuværende udbytter, indikerer det en endelig produktion i niveauet 83 mio. tons. Det betyder at russisk hvede ikke vil få problemer med at forsyne eksportmarkedet denne sæson, hvor IKAR estimerer russisk hvedeeksport til 38,5 mio. tons.

Prisudviklingen for den amerikanske majs og sojabønner blev i går en mere afdæmpet affære. Bekymringer om yderligere fald i udbytterne aftog lidt, og samtidig blev der ikke annonceret nye amerikanske eksportsalg til Kina. Begge parter er dog enige om, at man arbejder hen mod at opfylde løfterne i fase-1 handelsaftalen, og med en forestående amerikansk majs- og sojabønne høst, er det vand på Trumps mølle lige op til det amerikanske præsidentvalg.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Estimater lyder på, at Kina foreløbig har købt 8,5 mio. tons amerikansk majs i dette kalenderår, med et mål på 10-12 mio. tons. Hertil en ukendt mængde sojabønner, men taler rygterne sandt om en rekordhøj amerikansk eksport til Kina, skal vi op i nærheden af 30 mio. tons. Når de ugentlige amerikanske eksportsalg i eftermiddag blive offentliggjort, vil der blive holdt et skarpt øje med især tallene for hveden, der kan give en indikation på, om Kina reelt har købt amerikansk hvede.

Rapsfrøene fandt lige som hveden support fra en svækkelse af euroen, men samtidig så vi også fastere priser i de omkringliggende markeder for vegetabilsk olie.

Både palme-, og sojaolien lukkede højere, og det samme gjorde de canadiske canolafrø, hvor der meldes om god efterspørgsel på attraktive crush margins. Palmeolien lægger endnu en dag positivt fra land og stiger i underkanten af 2%. Med valutarisk medvind bør det understøtte de europæiske rapsfrø.