Dollaren på vej mod svageste niveau siden maj 2018, og vegetabilsk olie fortsætter opturen, men dollaren er en kæp i hjulet for rapsfrøene, står der i dagens afgrødekommentar fra Jyske Markets.

Dagens afgrødekommentar fra Jyske Markets: Fra begyndelsen af dagen havde køberne i går overtaget i afgrødemarkedet, efter en weekend med skuffende mængder nedbør i det amerikanske, der sætter de amerikanske majs- og sojakonditioner under pres.

Henover eftermiddagen tog fondene dog en puster med at lukke short-kontrakter i den amerikanske majs, og den lavere køberinteresse satte sig i priserne, til trods for at USDA annoncerede nye eksportsalg til Kina. Sojakomplekset havde lidt mere momentum, supporteret af en potentiel bekræftelse af vejrfænomenet La Niña, der stadig lurer.

Ikke overraskende nedjusterede USDA i går majs- og sojabønne-konditionerne, men justeringerne ramte nogenlunde som forventet.

Majsplanterne kategoriseret som god/meget god blev sænket fra 64 til 62%, mens sojabønnerne vurderes at være lidt hårdere ramt af det tørre vejr, hvor konditionerne blev sænket 3%point til 66%.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Begge afgrøder reagerer her til morgen afdæmpet på tallene, der først blev offentliggjort efter luk.

September-terminen i møllehvede udløber i næste uge, og det betød, at indehavere af solgte kontrakter, der ikke kan leve op til fysisk levering, senest i går skulle tilbagekøbe deres solgte positioner. Det bidrog til et opadgående købspres fra starten af dagen, men i takt med at købspresset blev mindre, og en fornyet en dollarsvækkelse, vendte et lille plus til et lille minus ved luk i møllehveden.

Tidligere år har september-terminen været under gevaldigt pres den sidste uge op til udløb, og indtræffer dette scenarie igen, kan det blive en medvirkende faktor til at lægge et lille pres på møllehveden den næste uges tid.

Canadiske StatCan offentliggjorde i går eftermiddag nye forventninger for landets hvede og canola-produktion, som overraskede på hver deres måde. På nationalt plan ventes den canadiske hvedeproduktion at stige 10,5% i forhold til sidste år til 35,7 mio. tons. Det var en lille million tons højere end markedets forventninger, trukket op på en kombination af højere udbytter end ventet og forventninger om lidt større høstarealer. For produktionen af landets vårrapsvariant, Canola, estimeres produktionen til 19,4 mio. tons, mod ventet 20,2 mio. tons.

Estimaterne der var lavere end markedets forventninger, smittede kortvarigt af positivt af på den canadiske canola og de europæiske rapsfrø, som dog fulgte det øvrige afgrødemarked lavere henover eftermiddagen. Efter en lukkedag i går, er palmeolien her til morgen genåbnet 2% højere, hvilket også løfter sojaolien højere her til morgen. Dollaren svækkes her til morgen på ny en halv procent, og er på vej til at teste 1,20 mod euro, hvilket modvirker lidt af de positive effekter de omkringliggende markeder for vegetabilsk olie skaber for de europæiske rapsfrø. Rapsfrøene er i øjeblikket fanget mellem positive fundamentaler på den ene siden, og svagere konkurrenceevne fra en stærk euro på den anden.