Covid-19 har ramt de nordjyske minkavlere hårdt. Formanden for Nordjyllands Pelsdyravlerforening, John Elling, kan gøre en trist status på situationen i Nordjylland. Fire farme blev tvunget til at nedpelse 45-50.000 mink, inden myndighederne ændrede strategi. Siden er to farme konstateret smittet og yderligere to under mistanke for smitte i Hjørring Kommune og Frederikshavn Kommune

- Der er noget der tyder på, at mink bliver utrolig nemt smittet af mennesker, så vi skal tage alle de forholdsregler, vi overhovedet kan. Begrænse vores gøren og laden, begrænse adgangen til stalden, og hele tiden lade os teste, siger John Elling.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ud fra den korte erfaring fra Nordjylland tyder meget på, at minkene ikke udviser tegn på sygdom. Formanden har talt med indehaveren af den første farm, der blev ramt i Nordjylland.

Bliver hurtig raske

- Han fortæller mig, at dyrene ikke viste symptomer på smitte, siger John Elling.

- Noget tyder på, at sygdommen raser i en periode for derefter at slippe taget. Dyrene bliver derefter raske og trives som før, de blev ramt, siger pelsdyravlerformanden.

Nordjyllands Pelsdyravlerforening mødes om i morgen i Åbybro til delegeret før generalforsamlingen i Dansk Pelsdyravlerforening 9. september i Herning.

- Situationen med covid-19 kommer helt sikkert til at fylde en del på mødet, siger John Elling.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Avlerne i Nordjylland undrer sig over, at sundhedsmyndighederne i øjeblikket kun koncentrere sig om smitte i minkavl.

- Flere af mine medlemmer føler faktisk lidt en hetz mod minkproduktionen i øjeblikket. Hvorfor undersøger myndighederne ikke kæledyr for smitte, spørger John Elling.

Fødevarestyrelsen skriver på deres hjemmeside, at eksperimentelle studier at hunde, katte, fritter og hamstre viser, at de kan inficeres. I Danmark er der konstateret covid-19 hos hund og mink, ligesom der i Nederlandene også er fundet covid-19 hos mink.

Læs mere om smitte og kæledyr.