I dagens afgrødekommentar fra Jyske Markets er der blandt andet fokus på vejrfænomenet La Niña, der truer den argentinske sojaproduktion.

Dagens afgrødekommentar fra Jyske Markets: Tre uger med begrænset nedbør til den amerikanske majs og sojabønner begynder at sætte sine spor i markedet og forårsager stigende enighed blandt analytikere om, at det vil påvirke udbyttepotentialet.

Primo sidste uge var der ellers udsigt til nedbør henover Iowa og Illinois henover den forgangne weekend, men nedbøren skuffede og ramte ikke et så stort område som forventet.

Det skaber risiko for, at USDA i aften vil sænke majs- og sojabønnekonditionerne med 2-3 procent for majs og 3-4 procent for sojabønner.

Det medfører forsyningsdrevede prisstigninger blandt de to afgrøder her til morgen, hvor sojabønner henover natten er åbnet 1,5 procent højere og majsen en procent højere.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Risikopræmierne må forventes at fortsætte med at stige, så længe den amerikanske Midtvesten ikke ser nedbør, der kan stabilisere udbytterne.

Sojabønnerne supporteres yderligere af en amerikansk dollar der igen tester svagere niveauer, lige som der er rygter i markedet om, at USDA i starten af denne uge vil annoncere nye eksportsalg af sojabønner til Kina.

Udbyttebekymringerne, svag dollar, og Kinas tilbagevendte sult efter amerikansk soja, har løftet sojabønnerne op i det højeste niveau i over to år. Et forhold, der også er medvirkende til at sende sojaskråen højere.

La Niña truer

Sojaskrå er yderligere supporteret af stigende risiko for etablering af vejrfænomenet La Niña, der historisk har medført tørke henover den argentinske vækstsæson for sojabønner i perioden december-februar.

La Niña er blevet bekræftet 4 gange de seneste 20 år, og hver gang, har det ført til prisstigninger på sojaskrå frem mod den argentinske høst.

Australian Bureau of Meteorology estimerer i øjeblikket etableringen af La Niña til 70%.

Vi forventer, at sojaskråen i første omgang vil bevæge sig op mod 320-325$, og bliver La Niña bekræftet i løbet af efteråret, er der risiko for, at vi skal op mod det tidligere topniveau i 380-390$ på den anden side af nytår, hvis tørken i Argentina bider sig fast.

Men vi minder om, at som altid i et forsyningsdrevet marked, kan stigningerne være kraftige men kortvarige. Indtil videre er stigningerne båret af forventninger.

Canadiske estimater offentliggøres

Canadiske StatCan offentliggør i eftermiddag klokken 14.30 dansk tid deres estimater for landets hvede- og canolaproduktion. StatCan har historisk haft en tendens til at underestimere landets hvedeproduktion, hvilket giver risiko for en opjustering.

Selvom den europæiske produktion falder, så er der stadig pæne mængder hvede på verdensmarkedet. På den korte bane kan vi godt se en lille korrektion i møllehveden, der har indkasseret pæne prisstigninger siden bunden medio august, mens ellers forventer vi, det nuværende prisniveau holder indtil udfaldet af produktionen på den sydlige halvkugle er bedre kendt.

Rapsfrøene formåede fredag ikke at finde støtte fra den stigende palmeolie, presset af en stærkere europæisk euro. Imidlertid følger sojaolien det øvrige sojakompleks højere, lige som pilen fortsat er op for den canadiske canola.