Dagens afgrødekommentar fra Jyske Markets: Den kinesiske landbrugsminister var i går ude og officielt afvise den seneste tids spekulationerne om presset på den indenlandske forsyningsbalance for en række fødevarer.

Samtidig indikerede ministeren, at man ikke er i gang med at panikkøbe landbrugsvarer, og at forsyningerne er stabile i forhold til sidste år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Landbrugsministeren tilføjede, at Kina har kurs mod endnu et år med en stor høst, og afgrødepriserne er stabiliseret.

Imidlertid efterlader markedet lidt blandede signaler med højere priser på en række landbrugsvarer på de kinesiske råvarebørser, samt en kraftig stigning i importen af afgrøder fra USA. Som nævnt i gårsdagens kommentar rygtes den kinesiske import af amerikanske sojabønner at nå et rekordniveau i 2020 på knappe sydamerikanske forsyninger, hvilket betyder, at importen skal tiltage her i andet halvår af 2020.

I løbet af eftermiddagen offentliggjorde USDA endnu et salg på 400.000 tons sojabønner til Kina, hvilket kommer i forlængelse af en lang række øvrige salg til Kina denne måned. Salget til Kina ydede let støtte til sojabønnerne fra den amerikanske åbning, mens sojaskråen lukkede stort uændret.

Rekordhøst i Brasilien

Når vi kommer på den anden side af nytår, vil konkurrencen på både majs- og sojamarkedet formentligt spidse til. Forudsat normalt vejr har Brasilien udsigt til en rekordhøst, og kombineret med en svag valuta, holder de brasilianske landmænd sig konkurrencedygtige på eksportmarkedet på ny høst.

På den mellemlange bane bør det begrænse stigningspotentialet for sojakomplekset, men på den lidt kortere bane, bør det få præmierne mellem Nord- og Sydamerika til at indsnævres.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Taler de kinesiske rygter sandt om øget amerikansk import, bør det være de amerikanske noteringer, der løfter sig.

Argentinske vejrprognoser bekræfter tiltrængt regn den kommende uge, og sammen med gevinsttagning, fik det indledningsvist hvedemarkedet til at sætte sig, men prisfaldene forblev beskedne.

Efter en sløv start på eksportsæsonen ud af Rusland, rapporteres der at være kommet mere gang i aktiviteten, som kan ramme et rekordhøjt niveau i august.

Møllehveden ser ud til at have dannet sig en bund i niveauet 180 EUR/ton, og den ser foreløbig solid ud, indtil udfaldet af mængderne på den sydlige halvkugle er bedre kendt. Realiseres de nuværende produktionsprognoser for Australien, ventes landets hvedeproduktion at stige med 10,8 mio. tons, som vil føre til en eksportstigning på estimeret 8 mio. tons, sammenholdt med sidste år.

Disse forhold bør skærpe konkurrencen på de asiatiske og sydøstasiatiske importmarkeder henover vinteren, og være med til at dæmpe stigningspotentialet, når vi kommer hen mod årsskiftet.

Raosfrø rører på sig

I det vegetabilske oliekompleks har rapsfrøene henover sommeren haft lidt svært ved at finde ud af, hvilket ben det skal stå på, men har heller ikke set et voldsomt høstpres. De seneste dage er rapsfrøene igen begyndt at røre på sig, støttet af både canola og sojaolien der begge sætter højere toppe og bevarer en god stigende trend.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Canadiske StatCan offentliggør mandag produktionsestimater for landets canolaproduktion, mens høsten venter lige rundt om hjørnet.

Rapsfrøene ligger og tester sommerens topniveauer i 385€/ton niveauet, og et snarligt brud ser sandsynligt ud, hvor næste niveauer hedder hhv. 390 og 400 €/ton. Vi ser fortsat potentiale på opsiden i rapsfrøene