Gødning vil kunne dæmpe sojaimporten, skriver næstformand i Bæredygtigt Landbrug, Peter Kjær.

Danske landmænd er verdensberømte for vores miljø- og klimabevidsthed. Det er derfor for dumt at regulere erhvervet så hårdt, at produktionen, arbejdspladserne, indtjeningen og eksporten bare flytter til andre lande med et langt større klimaaftryk.

Dansk landbrug skal dog fortsat udvikle sig og lytte til relevant kritik!

Derfor er det helt på sin plads at diskutere alternativer til import af sojaskrå, der bliver fragtet hele vejen fra Sydamerika for at fodre danske grise. I øjeblikket importerer Danmark årligt 1,7 mio. tons soja, hvilket svarer til én procent af den globale produktion. Langt størstedelen af importen bruges til at fodre dyrene på danske gårde.

Det er således rigtig fint, når Landbrug & Fødevarer nu vil satse på "ansvarlig og afskovningsfri produktion". Eller når grovvareselskabet DLG samtidig taler om "nye muligheder for at øge mængden af dansk protein, så vi kan mindske importen".

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Men hallo - vi kan allerede gøre noget konkret lige nu:

Kæmpe for, at der skal tilføres tilstrækkelige mængder af gødning! For det er kvælstof, der producerer protein. I både hvede- og bygmarker kan vi med ekstra gødning hæve proteinindholdet med op til 20 %, som vi så kan reducere sojaimporten med.

Kampen for gødning er et indsatsområde for Bæredygtigt Landbrug, ikke mindst i relation til vores store gødnings- og vandplanssag, der er på vej i Vestre Landsret.

Vi kan godt - ved øget udvikling, innovation og forskning på området - lade teknologien hjælpe os til at bruge andet end soja som primær proteinkilde i grisefoderet. Men den mest klimavenlige metode overhovedet er at kunne gødske vores marker ordentligt - altså at give afgrøderne tilstrækkeligt med næringsstoffer. Her var gødningsnormerne i Landbrugspakken et skridt på vejen. Lad os fortsætte ad den vej.