På forsiden af Samvirke, der bliver læst af omkring en million danskere, pryder denne måned en historie om grundvandet.

Med rød skrift står:" Snart kan det være slut med at drikke vand fra hanen".

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det har fået pressechef i Landbrug og Fødevarer, Morten Nielsen, op i det røde felt. Han har derfor skrevet en klage til Samvirke, hvor han opfordrer bladet til at rette historien.

- Forsiden er et stort problem. Jeg mener, den er helt uden belæg, og dele af artiklen er også stærkt fordrejet, siger han.

- Samvirke skriver, at det snart kan være slut med vand fra hanen. Det er faktuelt nonsens, og der er ikke skyggen af belæg for den overskrift, siger han.

Maiken Riis Friberg, kommunikationschef hos Coop og chefredaktør for Samvirke, mener dog, at der er belæg for både forside og artikel.

- Vi skriver, at det kan være, vi ikke kan drikke vandet urenset. Og vi skriver, at I store byer er drikkevandet ved at slippe op. Vi skriver ikke, at man ikke kan tænde for vandhanen i morgen, siger hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Efterfølgende har nogle af de eksperter, der medvirker i artiklen, også udtalt til Effektivt Landbrug, at man ikke risikerer at løbe tør for rent grundvand.

- Nej, det mener jeg, undskyld mig, er noget forbandet sludder. Der står vist også noget med, at vi er ved at løbe tør for drikkevand i de store byer, siger Hans-Jørgen Albrechtsen, der er professor på Institut for Vand & Miljøteknologi på DTU, til Effektivt Landbrug.

Maiken Riis Friberg fortæller, at Hans-Jørgen Albrechtsen har fået lov til at gå artiklen igennem, inden den blev udgivet.

Unuanceret diskussion

Morten Nielsen mener, forsiden og artiklen er problematisk, blandt andet fordi glyfosat nævnes som synder, og man, ifølge Morten Nielsen, skal være godt inde i godkendelser og glyfosat, hvis man skal vide, at der kun bliver gjort få fund af glyfosat i grundvandet- både over og under grænseværdien.

- Bladet har en million læsere, og vi står med en lang række svære diskussioner de kommende år om grundvand og pesticider. Så kan man ikke fremføre det så unuanceret. De diskussioner fortjener at blive diskuteret ud fra fakta, så vi kan finde ordentlige løsninger, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men kan der ikke være god grund til at problematisere pesticider i grundvandet?

- Jo, men så skal det være de faktuelle udfordringer. Miljøstyrelsen skriver klokkeklart, at man i Danmark har adgang til rent drikkevand, der bygger på rent grundvand, og artiklen nævner ikke med et ord, at Danmark har en af de skrappeste godkendelsesprocedurer for brugen af pesticider.

Redaktør opfordrer til at læse hele artiklen

Maiken Riis Friberg savner en konkret kritik fra kritikerne, og hun mener, de bør læse hele artiklen, inden de sætter sig til tastaturet.

Hun fortæller, at der medvirker mange eksperter i artiklen, som alle har godkendt artiklen. Det gælder også Hans-Jørgen Albrechtsen.

Delen med glyfosat, som Morten Nielsen særligt er vred over, holder også, mener hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi skriver intet sted, at glyfosat er et kæmpe problem. Vi skriver, det er omdiskuteret, fordi WHO mener, det kan være kræftfremkaldende, mens andre eksperter ikke mener, det er påvist, siger hun.

- Og så skriver vi, at Hans-Jørgen Albrechtsen siger, det er mærkeligt, at glyfosat er blevet fundet i flere boringer, siger hun.