Efterspørgslen efter dygtige elever og praktikanter er så stor ude på de danske bedrifter, at flere rekrutteringsbureauer i Østeuropa må melde om "tomme hylder", når det kommer til at sende østeuropæisk arbejdskraft til Danmark.

Det skriver Velas, som rådgiver inden for landbruget, i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Samtidig står landmændene i kø for at få en ekstra mand på bedriften, fortæller Jens Skov Rasmussen, ledelses- og rekrutteringskonsulent i Velas i pressemeddelelsen.

Hver måned matcher han en lang række udenlandske landbrugsmedarbejdere såvel som praktikanter til danske landmænd.

- Der har virkelig været fart på området i den seneste tid, og det kan nogle gange være en stor udfordring at finde de rette medarbejdere til specifikke stillinger herhjemme, siger Jens Skov Rasmussen.

Jens Skov Rasmussen peger på, at det især skyldes, at landbrugspraktikanterne anses som værende både arbejdsomme og ambitiøse. Sammenholdt med at lønomkostningen er relativt lav i forhold til en fastansat, så er praktikanterne meget attraktive for landmændene.

- De er særdeles pligtopfyldende, og til tider kan de næsten være bange for ikke at gøre tingene godt nok. Holdt op imod lønniveauet kan det også være en af grundene til, at det i perioder kan være svært at finde folk nok, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Har lang liste af mulige praktikanter

Praktikanterne kommer mange steder fra, fortrinsvis fra Østeuropa, men også Brasilien og Vietnam. Det er ofte husdyrproducenter og i særdeleshed svineproduktioner, som for tiden mangler praktikanter, fortæller Nataliia Kharchenko, ledelses- og rekrutteringskonsulent i Velas.

Nataliia Kharchenko fortæller også, at Velas' afdeling for rekruttering for nylig har fået et nyt samarbejde op at stå med et stort rekrutteringsbureau i Ukraine, hvilket åbner op for et stort netværk i landet.

- Vi har derfor lige nu en lang liste af ukrainere, som gerne vil i praktik på en dansk bedrift. Vi står for hele processen og skal egentlig bare have opgaven fra den danske landmand, siger Nataliia Kharchenko.