I et højteknologisk landbrugsland som Danmark, hvor den ene større mejetærsker efter den anden i løbet af høster æder sig igennem kornet, kan det være ret så befriende at se to ældre og rent simple maskiner også klare høstarbejdet - og faktisk klare høstarbejde på et ikke helt ubetydeligt areal.

Sådan er det hos Vestergaard på Mors nær Loderup, hvor en Clayson 1530 fra sidst i 1979 samt en Dronningborg D7000 fra 1985 indtil for to år siden klarede høsten af 130 hektar planteavl, men nu blot "nøjes" med 70 hektar høst hvert år.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Fra 1990 til for et par år siden, har de to maskiner været utrolig trofaste og nemt klarede høsten af 130 hektar planteavl, fortæller Axel Riis, om de to mejetærskere på bedriften. Axel Riis drev indtil for et par år siden bedriften som et fuldtidsbrug, men har de seneste år arbejdet fuld tid i Jesperhus Blomsterpark nær Nykøbing Mors. For et par år siden solgte han 60 hektar jord fra bedriften, og klarer nu de resterende 70 hektar planteavl i fritiden.

rich-media-2
De to maskiner er her igang med en 10 tons hvede en fredag aften i høsten 2020.

Billig i drift

Axel Riis fortæller, at maskinerne er billige at holde kørende, og eksempelvis klarer Clayson 10 timers høstarbejde på 100 liter diesel.

- Jeg høster cirka en hektar i timen med maskinen, så det svarer til 10 liter pr. hektar, hvilket jeg ikke tror der er mange andre mejetærskere, som kan gøre det til, fortæller Axel Riis fra toppen af den gule mejetærsker, som forud for sæson 2020 har fået nye kul i dynamo'en, som eneste klargøring.

- Forud for sæson 2020 har den fået tre timers klargøring, men der er ikke blevet kostet nogle dele på den forud for sæsonen, og sådan har det faktisk været i nogle år. Den har nu rundet 5.030 timer, og gør det stadig helt fantastisk, påpeger Axel Riis.

Dronningborg'en skal til gengæld have nye elevatorkæder til kommende høst, da de er ved at være slidte.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Dronningborg'en tager cirka 15 liter brændstof pr. hektar, så den er en smule dyre at kører med i brændstof, men i reservedele er den ligeså billig som Clayson'en, fortæller Axel Riis.

Mens Clayson er udstyret med et 13 fod bord, er der 14 fod på Dronningborg'en, men når dagen er omme har de stort set høstet samme areal.

- Vi plejer at høste 20 hektar om dagen. Så de 70 hektar planteavl, kan vi hurtigt få ordnet.

Dronningborg mejetærskeren blev købt i 1986, da den var et år gammel, mens Clayson'en blev købt i 1995, hvor den var 16 år gammel.

I år høstede maskinerne 27 hektar hvede og 40 hektar vårbyg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Og så skal jeg ud og høste halvanden hektar ude i byen, når tørvejret igen kommer til Mors, fortæller Axel.

- I 2019 kørte jeg en del ud med Clayson-maskinen, da den har en fremragende vægtfordeling, og dermed er god til våde arealer. Sammen med tvillinghjul på maskinen, og et par baghjul, som ikke kører i forhjulenes hjulspor, så kan den faktisk begå sig på rigtigt våde arealer, påpeger morsingboen.

rich-media-5
Clayson'en har efterhånden 5.030 timer på klokken, men der er ingen planer om at den skal pensioneres lige forløbeligt.