Stort set alle vestvendte vandløb på Sjælland sander til. Det er et stort problem, både fordi det skaber dårlig afvanding, forhindrer fisk i at komme op i vandløbet og gyde og endelig stopper vandløbene til med tang - og det skaber iltmangel og fiskedød.

Netop tilsanding har været et problem i Tude Å gennem mange år, skriver Landboforeningen Gefion i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Alligevel har Kystdirektoratet givet tilladelse til dumpning af 8.000 kubikmeter sand i Musholm bugt ved Slagelse. Sandet er dumpet lige ud for udløbet til Tude Å - et vandløb, hvor der er problemer med tilsanding, og hvor der har været massiv fiskedød i sommeren 2020.

Dumpet materiale fra lystbådehavn

I Tude Å er der skyllet tang op i udløbet, hvor det rådner og giver iltmangel. I sommeren 2020 har tang, ifølge Slagelse Kommune, skabt fiskedød to kilometer op i Tude Å.

Alligevel har kystdirektoratet giver tilladelse til, at man dumper opgravet sand og andet materiale, der er gravet op fra Korsør Lysbådehavn - lige uden for udløbet til Tude Å. Dermed har man lagt en kæmpe bunke sand, ud for det udløb, der i forvejen har problemer med tilsanding og deraf fiskedød, skriver Gefion.

- Det er da påfaldende, at der helt ekstraordinært er massiv fiskedød i sommerperioden - og det netop som der er dumpet sand ud for tilløbet i foråret. Det må da give anledning til en overvejelse om, hvorvidt, der er en sammenhæng, siger Torben Hansen, formand for Landboforeningen Gefion.

Det drejer sig om i alt 8.000 kubikmeter sand, der bliver dumpet om året. Tilladelsen til dumpning er givet for fem år, og med de mængder sand, der dumpes, svarer det til, at man over fem år hæver havbunden med en meter på i alt fire hektar, skriver Gefion.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Problemer er, at Kystdirektoratet ikke har lavet en analyse, der tager højde for de miljømæssige konsekvenser af dumpning. Der er reelt ikke nogen, der tager stilling til, om det er et problem - man giver bare tilladelsen, siger Torben Hansen, der er formand for Landboforeningen Gefion og fortsætter:

- Hvordan kan en myndighed give tilladelse til, at man dumper en masse sand og andet materiale fra en lystbådehavn lige i et havområde, der er en del af vandplanerne, og som følge deraf er pålagt miljøkrav? Alene det forhold, at der er tale som materiale fra en lystbådehavn bør give anledning til bekymring.

Historien er fuldstændig den samme, som da Gefion i foråret 2019 afslørede, at man dumpede slam fra sejlrenden i Karrebæk Fjord i uden at vide, hvad slammet indeholder. Gefions analyser af slammet viste senere, at der var tale om miljøfremmede stoffer som TBT. Desuden blev slammet dumpet lige oven i ålegræsset, som bruges til at vurdere miljøtilstanden i Karrebæk Fjord.

Vandrådenes arbejde er forgæves

Jens Henrik Madsen er medlem af bestyrelsen i Landboforeningen Gefion og har repræsenteret foreningen i vandrådet for Slagelse og for hele oplandet til Smålandsfarvandet. Hele foråret har medlemmerne af vandrådet arbejdet med, hvordan man kan forbedre miljøet, så der kommer flere fisk. Men dumpning af sandet har aldrig været fremme som en faktor, der kan forhindre fiskelivet, skriver Gefion.

- Hele den her situation skriger til himlen! Vi mangler grundlæggende viden om, hvorfor der ikke er fisk i Tude Å. Skyldes det dumpning af sand, eller skyldes det - som vi kender det fra andre Sjællandske vandløb - at fisken simpelthen ikke kan svømme tilbage i vandløbene og gyde fordi indløbet er tilsandet? Vi kan lave alle mulige tiltag i vandløbet, men hvis manglen på fisk grundlæggende skyldes, at de ikke kan komme tilbage og gyde, så er det jo der, vi skal sætte ind, siger Jens Henrik Madsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Både Lystfiskerforeningen og Slagelse Kommune har tidligere kommenteret sagen i medierne, men Kystdirektoratet har tidligere udtalt, at de ikke vurderer, at sandet giver anledning til problemer.