Høsten skal i hus, men at arbejde under så tørre forhold, som Danmark oplever lige nu, kræver god forberedelse, og generelt er landmændene klar til at håndtere brandfaren, lyder det fra Danske Beredskaber.

De seneste ugers varme og tørke har øget risikoen for markbrande betragteligt, og ser man på Brandfareindekset på hjemmesiden www.brandfare.dk, er hele Danmark nu kategoriseret som værende i høj, meget høj eller ekstrem høj risiko hvad angår brandfare.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hos Danske Beredskaber fortæller sekretariatschef Bjarne Nigaard til Maskinbladet, at landmændene selv kan være med til at reducere risikoen for alvorlige og tidskrævende brandskader, og generelt oplever brandfolkene, der kaldes ud til markbrande, at landmændene er godt forberedt.

-Det kan rigtig godt betale sig at forberede sig i varmen, og vi hører fra vores indsatsledere rundt i landet, at har landmanden taget forholdsregler for at mindske risikoen for at en brand kan brede sig, så får en brand i forbindelse med høstarbejdet sjældent vidtrækkende konsekvenser, fortæller Bjarne Nigaard.

Vigtigt med god forberedelse

Selvom der natten til tirsdag forventes nedbør i flere egne af landet, så lyder opfordringen fra Danske Beredskaber fortsat, at man skal vurdere de lokale forhold nøje og forberede sig bedst muligt efter de mange dage med tørt og varmt vejr. Og til det formål har Danske Beredskaber i samarbejde med Beredskabsstyrelsen og Kommunernes Landsforening oprettet hjemmesiden www.brandfare.dk.

-Vil man være bedst muligt forberedt på at reducere risikoen for brand i forbindelse med høsten, så kan man på Brandfare.dk se, præcis hvordan forholdene er i lokalområdet. Og så anbefaler vi, at man har en stubharve eller en marksprøjte med vand stående klar i nærheden af marken, så man er klar til at inddæmme en eventuel brand, lyder to gode råd fra Bjarne Nigaard, der generelt mener, at landmændene er dygtige til at håndtere brandfaren i det varme høstlandskab.

Danske Beredskaber og SEGES har i fællesskab udarbejdet en liste med gode tips til, hvordan man kan forberede sig bedst muligt imod, at en mark- eller maskinbrand kommer ud af kontrol i sommervarmen.