Hos Bjarne Rytter er maskinstrategien lige så enkel som maskinerne - de skal være nemme at vedligeholde for kunden.

Rytter Maskiner holder til i Værum lige syd for Randers. Her tales der ikke om strukturudvikling, fusioner eller opkøb af konkurrenter. For det handler ikke så meget om volumen, men mere om at gøre en dyd ud af af sin størrelse ved at målrette et særligt sortiment til en specifik målgruppe af kunder.

For Bjarne Rytter, der er uddannet landbrugsmaskinmekaniker, skal maskinerne være enkle i konstruktionen, og sliddelene skal gerne være nemme for kunden selv at udskifte.

Derfor er det mærker som tyske Tebbe og finske Elho, der har fundet en naturlig plads i Bjarne Rytters maskinstrategi, netop fordi de er bygget op af få dele. I alt har Bjarne Rytter syv agenturer, men det er Tebbe og Elho, der i dag bærer hovedparten af virksomhedens omsætning.

- Vi har ikke nogen service-organisation på Tebbe eller Elho, fordi det er minimalt, hvad der går i stykker på disse maskiner. De er omgærdet af et velorganiseret eftermarked for reservedele, og vi kan altid levere dele til maskiner, der er både 30 og 40 år gamle, siger Bjarne Rytter.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Kraftige spredere

Han påpeger eksempelvis, at universalsprederne fra Tebbe har overdimensionerede gearkasser samt valsespidser og spredetallerkener i hærdet Hardox-stål. Model HS har desuden en bund i Hardox-stål.

Han fik import og forhandling af de grønne universalspredere og frakørselsvogne fra Tebbe i 2006, og det er med tiden blevet til alt 72 solgte maskiner af dette mærke.

- Det er stor konkurrence på spredere, men jeg tror, at vi ligger øverst på kvaliteten. Vognene kan sprede alt, hvad der kan komme gennem valserne - for eksempel kalk, kompost, slam, sand, dybstrøelse, kyllingemøg, minkgødning og aske - og gøre det nøjagtigt.

- De fleste spredere kan udstyres med dynamisk vægt, ISO BUS og CAN BUS-modul for vægt således, at man kan dosere det udspredte materiale nøjagtigt efter markkort, siger Bjarne Rytter. Han tilføjer, at sortimentet på universalsprederne i volumen spænder fra 11 til over 50 kubikmeter.

Også frakørselsvognene fra Tebbe er ifølge Bjarne Rytter af meget kraftig udførelse: - Vognene er opbygget med udvendige forstærkninger, og lige som på sprederne er der kraftige gearkasser og krankæder med en brudstyrke på 24 tons pr. kæde.

Netop Tebbe-forhandlingen var virksomhedens første agentur, da Bjarne Rytter i slutningen af 2006 begyndte at sondere terrænet hos forskellige producenter.

Gode forhandlere

- Gennem de forløbne år har vi opnået en betydelig markedsandel, hvilket skyldes højkvalitetsprodukter og nogle gode forhandlere, siger Bjarne Rytter.

I virksomhedens tidlige historie blev der også etableret god kontakt til italienske Alpego, der på sine to fabrikker producerer maskiner af svensk stål. I dag har Bjarne Rytter blandt andet stubharver og U-plove fra Alpego med i sit sortiment.

Maskiner fra Elho kom ind i sortimentet for cirka 9 år siden. Mærket producerer fortrinsvis maskiner til produktion af grovfoder, men udmærker sig også med en stensamler.

Grovfodermaskinerne er for eksempel skivehøstere, ballewrappere, river og finsnittere, der alle produceres i Bennäs, som ligger i den Botniske bugt cirka midtvejs mellem Helsinki og den svenske grænse.

Forrige år kom Elhos traktortrukne stensamler Scorpio 550 med i programmet. I følge Bjarne Rytter findes der 18 eksemplarer af Scorpio 550 i Danmark, og de 16 er med slutseddel fra Rytter Maskiner.

Fuldt hydraulisk

Scorpio 550 passer ind i maskinstrategien, fordi den er simpel i sin opbygning. Dertil kommer, at al kraftoverføring i Scorpio 550 foregår hydraulisk.

- Kommer der for eksempel en sten i klemme under opsamlingen, kan den tåle at gå i stå, fordi der ikke er nogen mekanisk kraftoverførsel eller remme, der bliver belastet og dermed kan gå i stykker. Den vender blot oliestrømmen og reverserer, forklarer Bjarne Rytter.

Maskinen har tandem-aksel og kan i øvrigt også bruges i juletræsplantager til at fjerne rødder og på byggepladser til at opsamle sten og brokker.

Sortimentet kompletteres med Farmax, Sky, Laumetris og en ballegrabber fra MX, og det er Bjarne Rytters ønske, at omsætningen på sigt skal fordeles nogenlunde ligeligt på alle syv agenturer.

Nok ikke de billigste

Laumetris kom til i 2016. Bjarne Rytter pointerer, at den litauiske producent kun producerer maskiner af høj kvalitet og med lang levetid. - Så derfor er vi nok ikke de billigste på markedet, for kvalitet koster.

I 2018 kom Sky Agriculture med i programmet, og dermed introducerede Rytter Maskiner endnu et fabrikat til rækken af såmaskiner på det danske marked. Model Easy Drill kan så direkte i stubberne, men kan også arbejde i pløjet jord.

Maxi Drill henvender sig til de mere traditionelle planteavlere, der sår i let forarbejdet jord eller i pløjet jord.

- Men jeg ser den reducerede jordbearbejdning vinde mere og mere frem i Danmark, og Sky har efter min mening et teknologisk forspring med den mest enkle maskine, siger Bjarne Rytter.