Naturligvis kan ingen træffe afgørende beslutninger på basis af et enkelt års resultat, uanset om det er godt eller skidt. Der skal mere til, og især er det vigtigt at se på dine egne tal - ikke en generel statistik.

Den generelle statistik over markøkonomi er ikke opløftende læsning, men hvad siger din egen årsrapport?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er her, det bliver lidt besværligt, fordi det kræver systematisk registrering af data. Men det bliver superspændende, fordi det netop er din bedrift, det handler om. Gør jeg det skidt, eller gør jeg det godt? Skaber jeg et godt økonomisk resultat?

Med det yderste af neglene

For at holde fokus på økonomien, skal vi huske at snakke om kroner frem for kilo. Som figur 1 viser, så er det kun lige med det yderste af neglene, at planteavlen giver positivt driftsresultat hen over årene. Kan vi være tilfredse med det? Driftsresultatet skal dække ejeraflønning og risiko, så et niveau mellem nul og en halv million kroner for et fuldtidsjob er ikke godt nok.

rich-media-2
Illustration: Sagro.

Noget skal ændres, for at opnå et bedre økonomisk resultat. For at få succes med det, skal vi til at arbejde meget mere med at skabe overblik. Hvor kommer pengene fra, hvor er det værdierne skabes? Hvor bliver pengene af, hvor er der tab og ineffektivitet? Det er væsentligt at kende sit udgangspunkt for at skabe en forandring til det bedre.

I din årsrapport, kan du finde mange informationer, der hjælper dig til at bruge kræfterne på det, der kan forbedre din markøkonomi. Nedenfor vises et eksempel med fraktilanalyse for majs til helsæd på en model-ejendom (se tabel 1). Der ligger naturligvis også fraktilanalyser for dine øvrige produktionsgrene.

rich-media-3
Illustar

Fraktilanalysen er visuel stærk, giver et godt overblik og er god at bruge til udpegning af indsatsområder. Her viser de gule markeringer, hvor landmanden ligger i sin majsproduktion. Og det giver mulighed for at udpege områder, hvor han vil gøre en indsats. Det vil give god mening at arbejde med udbyttet og med maskinomkostninger. Begge ligger i "det røde felt", så her er der plads til forbedring. Tabel 1 viser også, at der er 900 kr./ha at hente, når det lykkes at opnå et resultat på niveau med gennemsnittet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sørg for sparring

Det er nemmere sagt end gjort, og for at flytte sig, skal der en erkendelse til og en motivation, der gør, at man beslutter sig for at gøre det bedre. Der skal laves en handlingsplan med et mål for indsatsen, og hvad der skal til for at nå i mål. Og så skal der ligge en forpligtelse på at forfølge målet.

Der er vigtigt, ikke at stå selv med det. Sådan tror jeg, de fleste har det. Hvis der er én, der spørger ind, giver sparring og hjælper med at følge op, så er chancen for at nå målet meget større.