Dagens afgrødekommentar fra Jyske Markets: Hvedepriserne i både USA og Europa var under hårdt pres fra ugens start, hvor CBOT hveden måtte inkassere et fald på knapt 2 procent, mens hveden på Matif slap en anelse mere nådigt med et fald på lige over 1 procent.

Markedet er ellers i en situation i øjeblikket, hvor en byge af både
prispositive samt negative nyheder skal fordøjes. Det er dog især, de
indtil videre, overraskende positive takter for den russiske hvedehøst, som flere steder melder om rekordudbytter, som har haft størst priseffekt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Indenlandske russiske priser er flere steder faldet op mod 8% den seneste uges tid som følge af de bedre end ventet høstresultater, og det afspejler sig i de øvrige verdensmarkedspriser.

Det russiske konsulenthus IKAR, som ellers i sidste opjusterede deres forventninger til den samlede russiske hvedehøst ovenpå en
regeringsrapport, som viste rekordhøje beplantede hvedearealer, var
igen på banen i går med en ny opjustering. Denne gang med 1,5 millioner tons til et samlet estimat på 79,5 millioner tons.

Det er de næsten ekstreme udbytter i centrale dele af Rusland samt området omkring Volga, som atter får IKAR til at hæve prognosen.

Yderligere på den prisnegative side trives bekymringerne og frygten for at den globale efterspørgsel efter kornprodukter stadig et godt stykke tid frem vil være hårdt mærket af den globale covid-19 pandemi.

Endvidere ser den brasilianske hvedehøst, som udpræget finder sted i de sydligere egne af landet, ifølge flere meldinger ud til at lande en rekordhøst, som kan ramme et niveau omkring 6,7 millioner tons.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Selvom vi i løbet af mandagen fik nyheden om, at Pakistan er i gang med at planlægge det største hvedekøb i mere end 10 år, for at dække et større underskud i den indenlandske forsyningsbalance samtidig med at den ekstreme tørke i store dele af Europa stadig forværrer både kvaliteten og udbytterne, som flere steder er ved at være i hus, så var det ikke nok til at dæmpe den negative stemning.

Frankrig har i løbet af juli oplevet den tørreste måned målt i mere end 6 årtier. I løbet af den seneste måned er der faldet mindre end en fjerdedel af den normale nedbør, og det får allerede nu flere analytikere til at øjne en stigende trussel mod majsmarkerne og de forværrede forhold for afgrøderne. Frankrig er sammen med Rumænien blandt topproducenterne i Europa.