Selvom Haulmaster-vognen både er hurtig og kraftig, så kræver den blot minimal kunnen fra traktoren, for at virke optimal.

En PTO-aksel og to hydraulik-slanger foruden tilkobling i trækbommen. Det lyder, som tilkobling til en ældre frakørselsvogn, men der er faktisk tale om en 45 ton sneglevogn på bælter, og med en aflæsningskapacitet på 25 ton i minuttet. Canadiske Haulmaster viste seneste model sneglevogn på Farm Progress Show tilbage i 2019, hvor Maskinbladet var med, og der var tale om en sneglevogn, som alle kan finde ud af at betjene:

- Det hele styres fra et joystick, med begrænset funktioner, fortæller Brad Freisen, salgschef hos canadiske Haulmaster.

- Det skyldes at tingene skal holdes enkelt, og det synes vi faktisk er lykkes ret godt med denne vogn, fortæller Brad Freisen og påpeger, at der blot er én hydraulikkreds, som styrer ventilblokken på vognen. Ventilblokken styrer de forskellige funktioner på vognen igennem joysticket.

- Foruden at folde sneglen ind og ud, så kan tuden på sneglen også drejes og tippes, så det er lettere at fylde lastbilen ved markkanten. Desuden åbnes og lukkes selve lågen mellem snegl og vogn også fra joysticket.

Selve aflæsningen foregår mekanisk med PTO-aksel.

rich-media-1
Brad Freisen, salgschef hos Haulmaster med styringen til sneglevognen - enten joystick eller tablet.

Joysticket kan udværes

En ret smart funktion på joysticket, er en såkaldt dobbelt-klik funktion, hvor sneglen selv foldes sammen, ligegyldigt hvordan tuden er placeret.

- Maskinen vil selv rette tuden op, og sørge for sammenfoldningen. Desuden åbnes der op for oliemængden under sammenfoldning, og lige inden sneglen er ved at være på plads, så drøvles olien, og sneglen ligges stille og roligt ned mod vognen, så der ingen skader sker, selv under kørsel i marken. Til trods for denne drøvling af olien, så klapper den kraftige snegl sammen på blot ni sekunder. Til sammenligning tager det 14 sekunder at klappe den ud, påpeger Brad Freisen og mener samtidigt, at de er et sekund hurtigere end mange af de hurtigste konkurrenter.

Hvis uheldet er ude, og joysticket af en eller anden grund går til, eller ledningsforbindelsen ødelægges, så kan styringen af sneglen foretages med fra en app på en tablet.

- Her kan alle funktionerne styres, men da det foregår på glaspladen med touch-funktion, så er joysticket naturligvis at foretrække - men muligheden er der ved nedbrud.

rich-media-2
Langt de fleste Haulmaster vogne leveres med en bælteundervogn.

Udbytte-registrering på markniveau

App'en til tablet kan mere end blot styre sneglen og tuden på sneglevognen. Som ekstraudstyr har man mulighed for at få sneglevognskassen til at stå på vejeceller. På den måde kan der foretages udbytte-registrering på markniveau igennem app'en på tablet, som holder styr på data ud fra GPS-koordinater.

- Den nyeste vogn, som vi viste på Fram Progress Show i 2019 er endnu ikke klar i en Europæisk version. Der skal stadig testes det sidste på den, inden vi er klar til at sende en smallere version over altanen, fortæller Brad Freisen, som dog fortæller, at man har en 40 ton version i produktprogrammet med en maksimal transportbredde på tre meter.

Der er endnu ikke en dansk importør af Haulmaster.

rich-media-3
Brad Freisen er salgschef hos Haulmaster, og han fortæller, at den nyeste sneglevogn fra den canadiske producent forhåbentligt bliver klar til Europa til høsten 2021.