Med lidt over otte procent vand og et udbytte på den fornuftige side af 4.700 kg blev der tærsket raps på Bavelse Gods tirsdag.

På førersædet i Lexion-mejetærskeren sidder forvalter Martin Sørensen hos Næsbyholm og Bavelse Godser, og han er indtil videre en meget tilfreds man med året rapshøst, som bedriften tog hul på tirsdag den 21. juli.

- Det er sorten DK Expansion fra Dekalb, som er etableret med vores Väderstad rapid i pløjet såbed, og sæsonen for rapsen har faktisk været fint, udover at den kom meget tidlig i blomst, ligesom der kom en del frost i maj, som foruden rapsen også hæmmede vores rødsvingel, fortæller Martin Sørensen.

rich-media-1
Forvalter Martin Sørensen på Næsbyholm og Bavelse Godser.

Han fortæller, at man på Bavelse som regel er i rapsen, før man er i kornet.

- Vi har en del brødhvede, og vi plejer at være i hveden i begyndelsen af august. Det tror jeg også vi kommer til i år, vurdere Martin Sørensen, som tror på, at der vil være en lav rumvægt i kornet:

- Mængden i kubikmeter skal nok være der. Men det bliver spændende at se, om vægten også er der i år.

rich-media-2
Mens rapsens udbytte ser fornuftigt ud, er Martin Sørensen mere skepsis over for vægten i kornafgrøderne.

Udnytter forholdsvis lille maskine

Høstmaskinen på godset er en Claas Lexion 760 fra 2013, og maskinen med det 30 fod skærebord kommer over et forholdsvis stort areal på den midtsjællandske bedrift.

rich-media-3
Den syv år gamle Lexion mejetærsker bliver holdt godt med lidt over 700 hektar, som skal igennem den forholdsvis lille maskine.

- Alt i alt er der 1.000 hektar jord til godserne, men med vildtager, brak og lignende, så skal maskinen over 700 hektar, idet vi også får lidt nabohjælp, samt har konsum ærter i sædskiftet, fortæller Martin Sørensen.

- Det betyder også, at vi har nedvisnet rapsen, for på den måde at udnytte den forholdsvis lille mejetærsker. På den måde kan vi høste næsten hver dag, og det er også nødvendigt, hvis vi skal nå det, påpeger han

rich-media-4
Høstholdet, da Maskinbladet lagde vejen forbi: Eleverne Frederik, Anders samt forvalter Søren. Traktorfører Jens Viggo havde fri tirsdag aften.