Dagens afgrødekommentar sætter blandt andet fokus på nyheden om genopbygningsfonden, der har forplantet sig med lettere optimisme i aktiemarkederne.

Dagens afgrødekommentar fra Jyske Markets: Efter vi i løbet af mandagen fik flere positive tilkendegivelser om fremskridt i EU-forhandlingerne, kunne markederne her til morgen vågne op til
nyheden om, at en EU-aftale om en genopbygningsfond af historiske
dimensioner var forhandlet på plads.

Trods resultatet over en bred kam var ventet af markederne, har nyheden blandt andet forplantet sig med lettere optimisme i aktiemarkederne, som her til morgen åbner i grønt.

At nyheden, som skal supportere hele eurozonen, dog var ventet, kunne ses på reaktionen i euroen, som efterfølgende har været meget begrænset, og faktisk oplevet en marginal svækkelse over for dollaren.

Euroen ligger dog stadig over 1,14 over for dollaren, og handler dermed tæt på stærkeste niveauer siden juni 2019.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Der var blandede tendenser at spore i mandagens afgrødemarkeder, hvor hveden generelt udviste den dårligste performance. Den amerikanske CBOT-hvede faldt med lidt mere end 2 % mens den europæiske MATIFhvede måtte inkassere fald i omegnen af 1,5 %.

En del af faldet kunne tilskrives tekniske faktorer, mens rapporter om stigende russiske udbytter samt frygt for sivende importør efterspørgsel ligeledes var med til at skabe presset på priserne.

Samtidig hævede USDA's Foreign Agricultural Service
(FAS) mandag forventningen til den kommende australske hvedeproduktion (fra oktober og 12 måneder frem). FAS ser produktionen stige til 27 mio. tons fra 15,2 mio. året før, hvilket svarer til en stigning på hele 78%. For 3 måneder siden forventede FAS en stigning i produktionen på 51%.

De større udbytter vil føre til større eksport, som FAS forventer lander omkring 17,5 millioner tons - en stigning fra 9,2 millioner tons.

Mandag viste sojabønner for femte dag i træk stigende lukkepriser især trukket af en appetitrig kinesisk efterspørgsel samt den seneste tendens til svækket dollar, som gør amerikanske forsyninger mere attraktive. Kina var i sidste uge igen på banen med køb af flere amerikanske laster - på et tidspunkt, hvor forsyninger fra Brasilien ser ud til at ebbe ud som følge af afslutningen på eksportsæsonen her.

At kinesisk importfokus rykkes mod USA skyldes derudover, at dollaren er svækket ikke mindre end 9% over for den brasilianske real siden midten af maj. Priserne i sojakomplekset er dog vendt rundt på en tallerken her tirsdag morgen, og har generelt indtil videre sat tabt mandagens vundne terræn.