Mink kan blive smittet med COVID-19. Det viser udbrud i både Danmark og Holland. Derfor bliver der nu stillet skrappe krav til minkfarmene for at beskytte både mennesker og dyr mod COVID-19. Kravene er formuleret i en ny bekendtgørelse, der træder i kraft mandag den 20. juli. Hermed får minkejerne pligt til at udarbejde en detaljeret plan for smittebeskyttelse. Planen skal bl.a. indeholde procedurer for hygiejne og brug af værnemidler, samt håndtering af arbejdstøj og udstyr, der har været i besætningen, skriver Fødevarestyrelsen.

Bekendtgørelsen betyder også, at besætninger, der bliver smittet med COVID-19, ikke længere skal aflives. Fremover vil smittede besætninger blive sat i isolation og underlagt restriktioner, som begrænser adgangen ind og ud af besætningerne til et absolut minimum. Det bliver et krav, at alle der kommer i en smittet besætning, skal bruge masker og anden beskyttelse, som sikrer mod smitte. I minkbesætninger, hvor der konstateres smitte, vil Fødevarestyrelsen inspicere minkfarmens indhegning for at minimere risikoen for, at mink kan slippe ud, og minkejeren vil løbende skulle optælle sine mink for at dokumentere, at ingen er løbet væk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nye krav til smittebeskyttelse

De nye krav til smittebeskyttelse bliver ledsaget af et overvågningsprogram, som skal give viden om forekomsten af COVID-19 i alle minkbesætninger. De kommende uger skal alle minkbesætninger indsende prøver fra mink til test for COVID-19. Testresultaterne vil blive evalueret, når alle minkbesætninger har været testet to gange, hvorefter fødevareminister Mogens Jensen vil vurdere, om overvågningen skal fortsætte.

En screening af 10 procent af minkbesætningerne i slutningen af juni viste ingen fund af COVID-19. Der er indtil videre fundet COVID-19 i tre nordjyske minkbesætninger. Ud fra et forsigtighedsprincip er de, på beslutning fra regeringen, blevet aflivet.