Efter en god start på aktieugen gik luften af ballonen i de store amerikanske tech-aktier.

Dagens afgrødekommentar fra Jyske Markets: Efter en god start på aktieugen gik luften af ballonen i de store amerikanske tech-aktier frem luk, da bekymringerne sneg sig ind på aktieinvestorerne. Vi står i denne uge ved en vigtig skillevej, når regnskabssæsonen fra i dag rigtigt starter med flere store bankregnskaber. Samtidig vil der fortsat være stor fokus på smittespredningen, efter at Californien i går rullede noget af genåbningen tilbage.

Blandt de mindre virksomheder, som er blandt de hårdest ramte, er krisen langt fra forbi. I en undersøgelse blandt små- og mellemstore virksomheder i USA, overvejer hele 22 procent af de adspurgte virksomheder at fyre ansatte når lønkompensationsprogrammet udløber.

I råvaremarkedet mærkede man også til den lavere risiko, hvilket gav udslag i lavere oliepriser. Samtidig var også afgrøderne under pres på udsigt til nedbør og lavere temperaturer i det amerikanske, hvilket ledte amerikansk majs og sojabønner lavere, og gav afledte effekter til hveden. Efter luk blev det dog til nedjusteringer af de amerikanske afgrødekonditioner for vårhvede, majs og sojabønner, og det yder en smule support her i den tidlige amerikanske handel.

Andelen af arealer kategoriseret som god/meget god blev for majsen sænket fra 71 til 69 procent, sojabønner fra 71 til 68 procent og vårhvede fra 70 til 68 procent. Til gengæld fortsætter de gode takter i den amerikanske vinterhvedehøst, der i den forgangne uge er fremskredet fra 56 til 68 procent.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Negativ stemning

Med til at præge den negative stemning i både råvare- og aktiemarkedet er en skærpet retorik fra Donald Trump rettet mod Kina. Henover weekenden udtalte Trump at en fase 2 aftale med Kina ikke er i overvejelserne. "Jeg tænker ikke på det", sagde Trump fredag om muligheden for en anden runde af handelsforhandlinger med Kina og fortsatte; "Forholdet til Kina er blevet alvorligt beskadiget".

Yderligere blev endnu et kapitel i går tilføjet, der kan eskalere spændingerne med Beijing på endnu en front. Her tog Trump- administrationen afstand Kinas ekspansive krav i det Sydkinesiske Hav, og kaldte den ulovlig. Tidligere har USA ellers afvist at tage 'sider' i territoriale tvister i regionen, og opfordret til navigationsfrihed i det omtvistede farvand.

I hvedemarkedet blev udsigten til lavere russiske hvedeudbytter i går bekræftet, da russiske IKAR endnu en gang sænkede deres produktionsestimater i hveden fra 78 til 76,5 millioner tons. Begrundelserne er de samme som tidligere, med henvisning til dårlige forhold i de sydlige- og centrale regioner. Omvendt er der udsigt til små udbytteforbedringer i Ukraine, men ellers er der ikke mange nye meldinger om de europæiske høstudbytter.

Den russiske FOB-hvede meldes i sidste uge at være steget 4,5$/ton til 202$/ton. Den lavere hvedeproduktion fortsætter således med at yde støtte, trods lunken efterspørgsel fra importørerne. Euroen styrkes igen mod dollaren, hvilket er med til at begrænse stigningspotentialet i møllehveden på den korte bane, med svagere konkurrenceevne.