Afgrødekommentar: Brasilianske safrinha-majs overrasker med gode udbytter.

Marketingsæsonen for den europæiske hvedeeksport, der havde skæring ultimo juni, viste for 2019/20 sæsonen, ifølge Europa Kommissionen, en eksport på 34,6 millioner tons, mod 20,6 millioner tons året forinden, skriver Jyske Markets.

Frankrig var den største eksportør forfulgt af Rumænien og Tyskland, mens topdestinationerne var Algeriet, Saudi Arabien og Marocco. Men allerede denne sæson vil den europæiske eksport køle noget af.

Franske Soufflet forventer en fransk hvedehøst i niveauet 33-34 millioner tons, og ser dermed knapt så pessimistisk på høsten som det franske landbrugsministerium, der tidligere på ugen forventede 31,3 millioner tons. Den franske hvedeeksport uden for EU sættes af FranceAgrimer til 7,75 millioner tons mod 13,6 millioner tons ved seneste høstsæson.

Den lavere franske produktion ventes at føre til en nedgang i slutlagrene fra 3 til 2,6 millioner tons. Ukraine ventes at realisere en høst på 26 millioner tons og dermed lavere end sidste år. Produktionen i Rumænien og Bulgarien vil også se et signifikant fald, mens der i Polen, Tyskland og Skandinavien ventes en gennemsnitlig høst.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

I det store hele kigger vi ind i en lavere europæisk produktion, og samtidig vil der være store regionale forskelle i produktionen. Det kan betyde tilsvarende regionale prisforskelle. Det er det aktuelle billede et meget godt tegn på, med danske priser som ikke rigtigt følger Matif højere.

Majs

Prismæssigt er majsen markant billigere. Majsen burde derfor være en hindring for stigende hvedepriser, men de regionale forskelle i udbytterne betyder, at det ikke arter sig sådan i øjeblikket. I USA lukkede hveden også højere, og udover hovedpinen i den europæiske produktion, bliver også de argentinakse produktionsestimater sænket.

Rosario Grain Exchange ser en hvedehøst på 18-19 millioner tons mod tidligere 21-22. Rosario venter at se et fald i tilsåede arealer på 400.000 ha, som følge af at manglende nedbør har forhindret tilsåningen i de vestlige og norlige regioner.

I det vegetabilske oliemarked fortsatte rapsfrøene opturen. Augustterminen i rapsfrø trak endnu en dag læsset, og udvidede terminsspændet til de længere terminer. Stigningen kommer på et utraditionelt tidspunkt på sæsonen, her hvor høsten er på vej til at blive skudt i gang i det sydlige Europa.

Noget kan tyde det på, at møllerne har svært ved at få fingre i frøene og i stedet prissikrer ny høst via papir. Men de store stigninger i august-terminen er stadig underligt, taget i betragtning den snart udløber. Rapsfrøene gav lidt efter frem mod luk på prisfald til sojaolien og de canadiske canolafrø, samt en styrket euro, De canadiske canolafrø blev i går igen afvist ved det massive modstandsniveau i 480 CAD, men et kommende brud, bør støtte op om rapsfrøene.

Brasilien

I Brasilien er høsten af vintermajsen (safrinha) godt I gang, og foreløbig er 25 procent af høsten overstået med udbytter pænt over forventningerne. De høje udbytter får markedsaktører til at diskutere, hvorvidt den brasilianske majshøst er estimeret for lav, og der snakkes nu om en produktion op mod 104-108 millioner
tons.

Brasilianske Conab opdaterede i går eftermiddags de indenlandske produktionsestimater, men her var ændringenre betydelige mere afdæmpede, og Conab fastholdte produktionsforventningerne. Det ændrer dog ikke ved, at der i de kommende måneders Conab/USDA rapporter kan være opjusteringer af den brasilianske majsproduktion på vej.

For den brasilianske sojaproduktion var estimatet på forhånd ventet på 122,61 millioner tons, men her skuffede Conab markedet med estimeret 120,88 millioner tons, en lille spids op fra sidste måned. Produktionsestimaterne er dog stadig en stigning på 5,5 procent i år-til-år.