Dagens afgrødekommentar sætter blandt andet fokus på spændingen op til den vigtige amerikanske arealrapport.

Dagens afgrødekommentar fra Jyske Markets: Handelsspændinger med Kina og et køligt forår afholdte de canadiske landmænds intentioner om at øge omfanget af vårrapsvarianten, canola.

StatCan opdaterede i går deres arealestimater for de primære canadiske afgrøder, og her estimeres tilsåede canolaarealer til 20,78 millioner acres.

Det var marginalt højere end deres seneste estimat, men en spids under markedets forventninger på 20,90 millioner acres.

Den canadiske canolaeksport har det seneste år været udfordret af at topimportøren, Kina, har indført importforbud af oliefrøene fra Canada, med henvisning til skadedyrs- og karantæneproblemer.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Forbuddet blev reelt tolket, som en gengældelse mod den canadiske arrestation af finansdirektøren hos den kinesiske teknologigigant Huawei.

Af samme årsag har de canadiske canolanoteringer været under pres, og gårsdagens arealtal, er en funktion af, at der på den korte bane ikke er udsigt til en bedring i de diplomatiske bånd mellem landene. Dermed skal der findes alternative markederne til eksport.

Arealtallene viser faldende trend for tredje år i træk, hvor de tilbage i 2017 ramte 23 millioner acres. Det vegetabilske oliemarked lå det meste af dagen underdrejet på nye prisfald til den malaysiske palmeolie, der trak både rapsfrøene og sojaolien med lavere.

Ud på eftermiddagen kom dog en kraftig vending i markedsstemningen, hvorefter både det vegetabilske oliemarked og afgrødemarkedet som helhed vendte rundt og blev sendt højere.

Indledende udbytte-estimater for den franske rapshøst meldes
samtidig at være let skuffende, hvilket var med til at supportere frøene sidst på eftermiddagen.

Bag den øgede optimisme gemte er hovedsageligt fondenes tilbagekøb af solgte kontrakter, short-covering, forud for USDA's amerikanske kvartalsrapport i aften, der typisk anses som en af sæsonens vigtigste rapporter, med opdaterede amerikanske arealestimater.

Spændingerne omkring rapporten vedrører primært fordelingen mellem majs- og sojabønnearealer. Sojabønner handler i øjeblikket med en faktor på 2,6x til majs, hvor en neutral prisfaktor typisk er mellem 2,2-2,4x. Fra et produktionsperspektiv favoriserer det i øjeblikket øget tilsåning af sojabønner på bekostning af majsarealer.

Det gennemsnitlige markedsestimat lyder på et fald i majsarealerne på lige over to millioner acres, og en stigning i sojabønnearealerne på 1,8 millioner acres.

Trods begrænsede nyheder, fulgte den amerikanske vinterhvede majsen højere på fondenes ageren. Den amerikanske hvedehøst fortsætter fremgangen og mejetærskerne havde frem til i fredags været over 41% af vinterhvedearealerne. Prisstigningen smittede af på møllehveden, der lukkede 3 euro/ton højere.

Den franske hvedehøst er stillet startet op i de tidligste provinser, men udbytterne ventes stadig at ramme pænt under sidste års niveau, og formentligt også under 5-års gennemsnittet efter et
tørt og varmt forår.

Russiske medier melder omvendt, at landet foreløbig ventes at droppe eksportkvoter for 2020-21 sæsonen, hvis den samlede afgrødeproduktion overstiger 125 millioner tons.

Flere større importører vælger at udnytte de seneste prisfald i hveden, hvor både Algeriet og Jordan har meldt sig på banen med interesser i hveden. Også egyptiske interesser kan meget vel blive offentliggjort i løbet af de næste par dage.