Aalborg Kommune er ansvarlig for at vedligeholde det offentlige vandløb Skovåen, der ikke har været vedligeholdt som følge af et ulovligt regulativ, skriver Agri Nord i en pressemeddelelse.

Derfor skal de nu betale erstatning og bringe vandløbets vandføringsevne tilbage. Aalborg Kommune skal nu oprense vandløb, der har været misligholdt i årevis hos landmand Per Madsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vandløbet har været klassificeret som naturvandløb, og dermed har vandløbsmyndigheden ikke vedligeholdt det som andre vandløb.

Det har en dom fra Overtaksationskommissionen og Miljø- og Fødevareanklagenævnet slået fast i retten i fredags.
Det er ulovligt, at en strækning af Skovåen ved Hals har været misvedligeholdt i forhold til oprensning.

- Der står i loven, at der skal være et regulativ, så der er en bestemt afvanding i vandløbet. Både til skikkelsen af vandløbet og til vandføringsevnen. Og det har der ikke været i den konkrete sag, siger landboretskonsulent i Agri Nord, Hans Ole Kristensen, der har repræsenteret Per Madsen i sagen.

Dermed skal Aalborg Kommune nu bringe vandløbets vandføringsevne og skikkelse tilbage til samme niveau som før, det blev kategoriseret som naturvandløb.

Krav på erstatning

Udover at bringe vandløbet i orden, kommer kommunen til at yde erstatning til de landmænd, der har haft problemer med dårlig afvanding og oversvømmelse som følge af de dårligt vedligeholdte vandløb.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det næste skridt er at lave en erstatningsopgørelse for de tab, der har været, siger Hans Ole Kristensen.

Dermed ser Aalborg Kommune nu ind i en række erstatningssager.

Afgørelsen får stor betydning

Afgørelsen omkring vandløbet Skovåen får betydning for hele vandløbsvedligeholdelsen, fortæller formand for Agri Nord Carl Christian Pedersen.

- Tillykke til Per Madsen at han nu har fået den her tilkendegivelse og erstatning, og at han nu får mulighed for at drive sit landbrug og høste sine afgrøder. Det er rigtig godt, at vi nu har fået præciseret, hvordan vandløbsvedligeholdelsen skal være. Med den her afgørelse skulle der gerne ligge nye anvisninger til, hvordan regulativerne skal anvendes i fremtiden, så det sikrer god vandføringsevne og forhindrer oversvømmelser, siger Carl Christian Pedersen og fortsætter:

- Jeg er glad for, at der nu kan laves en ny vedligeholdelsespraksis, og på de strækninger der har tilsvarende problemer, skal regulativerne kigges igennem og sikre en ordentlig afvanding.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han understreger, at man fra landbrugets side adskillige gange har pointeret, at der er steder i vandløbene, der kræver ekstra vedligeholdelse, skriver Agri Nord i pressemeddelelsen.

- Det håber jeg nu, at vi kan få en anden dialog omkring, så vi forhindrer skader på de marker og for de husejere, der bor i nærheden af vandløb.

Afgrøder har lidt overlast

Det er landmand Per Madsen, der har 60 hektar jord, der ligger ned til Skovåen mellem Gandrup og Hals, som anlagde sagen. På den jord driver han planteavl, men på grund af den dårlige vandafledning i åen, har jorden været så dårlig, at han kun ét år siden 2015 har haft afgrøder, der ikke har lidt overlast.

Skovåen er et offentligt vandløb, der løber ud i Limfjorden. Det er et vandløb med såkaldte naturlige strækninger, hvor der ikke er foretaget vedligeholdelse.

Det betyder, at vandløbet dels er blevet mere bugtet, at der er vokse træer ude i vandløbet, og at det er blevet mere ujævnt i bunden i forhold til regulerede vandløb. De tre ting gør, at vandet har sværere ved at løbe i åen og er altså grunden til, at Per Madsens planteavlsdrift på de 60 hektar jord har haft problemer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udover Skovåen har Aalborg Kommune også andre offentlige naturvandløb. Blandt andet en del af Lindholm Å og Binderup Å samt strækninger i andre vandløb.