Dagens afgrødekommentar fra Jyske Markets: Trump's handelspolitiske rådgiver, Peter Navarro udløste i nat et midlertidigt
og kortvarigt kursfald. S&P500 faldt knap 2 procent efter Navarro udtalte, at handelsaftalen med Kina var aflyst. Efterfølgende tog Navarro og Trump afstand til kommentaren.

De understregede at handelsaftalen med Kina stadig er gældende, selvom Kina er bagud med indkøb af amerikanske varer og tjenester.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rettelsen fik efterfølgende finansmarkederne til at korrigere,
og retningen i de asiatiske aktier peger her fra morgenstunden atter opad.

Udtalelsen kan aflæses i kursgraferne i råvaremarkedet, hvor både afgrøder og olie kortvarigt indkasserede et kursdyk henover natten, af frygt for at et brud på handelsaftalen naturligt ville føre til lavere efterspørgsel på amerikanske afgrøder, samt potentiel lavere økonomisk vækst.

Den kraftige reaktion afspejler samtidig investorernes frygt for, at 'Kina-bashing' bliver et tema i valgkampen op til præsidentvalget. I så fald giver nattens udsving indikationer på, hvad der kan være i vente, når Trump skærper retorikken i valgkampen.

Trump er gledet længere bagud i meningsmålingerne i forhold
til Joe Biden og derfor frygter investorerne, at Trump vil bruge sit gamle tema fra 2016 til at kickstarte valgkampen. Denne frygt er ikke blevet mindre af, at den amerikanske befolkning ifølge meningsmålinger i stigende grad er kritiske over for Kina.

Konklusionen er, at vi det næste lille halve års tid går en
tid i møde med øget usikkerhed på afgrødemarkedet, hvor politik til tider vil overskygge de underliggende fundamentaler. Præcis som vi så det i tiden op til handelsaftalen mellem USA/Kina, hvor det fløj med udtalelser i alle retninger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sojabønner vil i høj grad være eksponeret herfor, men som vi så
med nattens udsving, reagerede majs og hvede også kraftigt.

Den amerikanske hvede lukkede højere i går, på trods af gode fremskridt i den amerikanske vinterhvedehøst, som den seneste uge er fremskreden fra 15 til 29%.

Til gengæld har den amerikanske vårhvede det svært under
varme og tørre forhold, hvilket har fik USDA til at nedjustere de amerikanske vårhvedekonditioner til 75% i kategorien god/meget god, mod 81% i sidste uge, hvilket kortvarigt støttede op om hveden.

Konditionerne har dog udsigt til at stabilisere sig på nyligt og kommende nedbør. Trods let support til den amerikanske hvede, fulgte møllehveden den sæsonmæssige trend lavere.

Med til at trække ned var en pæn euro styrkelse mod dollaren, der forværrer konkurrenceevnen på eksportmarkedet for ny høst. Der var ellers ikke mange fundamentale nyheder, der understøttede eurostyrkelsen, der mest af alt begrundes med teknisk support og gevinsthjemtagning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Raps: I det vegetabilske oliemarked lavede palmeolien i fredags et kraftigt brud af den sidevers trend der har præget siden primo måneden. Bruddet er et teknisk prispositivt signal. De sidste par dage har vi imidlertid set et lille tilbagefald, hvor vi er på vej til at teste oversiden af modstandsniveauet.

Holder palmeolien sig over dette støtteniveau, ser vi gode muligheder for yderligere stigninger, der sammen med positive tendenser for den canadiske vårrapsvariant, canola, og stigende råoliepriser vil støtte yderligere op om de europæiske rapspriser.