To medarbejdere fra et covid-19 ramt plejecenter Vendelbocentret i Sindal i Nordjylland er begge gift med indehavere af minkfarme i Nordjylland. De to kvindelige medarbejderne er ud af 13 medarbejdere der på nuværende tidspunkt er hjemsendt smittet med coronavirus.

Fødevarestyrelsen har i weekenden taget prøver fra minkene for at undersøge nærmere om dyrene er smittet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Foreløbige studier, samt fund af smitte i mink-produktioner i Nederlandene, viser, at mink og andre dyr af mårfamilien muligvis kan smittes med Covid-19 virus, formentlig ved tæt kontakt til smittede mennesker. Fødevarestyrelsen anbefaler derfor, at folk der arbejder med mink følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger og bliver hjemme fra arbejde, hvis de er smittet med COVID-19 eller har symptomer herpå, skriver Fødevarestyrelsen.

Fødevarestyrelsen forventer svar af prøverne i løbet af de næste par dage.

I en hollandsk undersøgelse er der hos ganske få mink på to gårde fundet Sars CoV2, den virus som forårsager Covid-19. Virus antages overført fra mennesker til dyrene - via medarbejdere på gårdene der har haft symptomer på Covid-19.

- De hollandske erfaringer er, at Covid-19 i nogle minkfarme ingen symptomer giver, mens der ses lungebetændelse blandt dyrene og forhøjet dødelighed i andre minkfarme, siger Sten Mortensen, Veterinær udviklingschef l Dyresundhed, Fødevarestyrelsen.

Fødevarestyrelsen forventer svar af prøverne i løbet af de næste par dage. Hvis prøverne er positive for covid-19 har Fødevarestyrelsen påbudt, at der kun må tilføres dyr eller fraføres dyr fra besætningen efter Fødevarestyrelsens tilladelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Derudover skal minkavleren sørge for, at besøgende til minkfarmen informeres om, at dyrene på minkfarmen er mistænkt for covid-19, siger Sten Mortensen, veterinær udviklingschef.

Læs mere om mink og covid 19 på Fødevarestyrelsens hjemmeside: coronavirus og mink.