Dagens afgrødekommentar fra Jyske Markets: Gårsdagens egyptiske hvedekøb tiltrak det laveste antal bydere i to år, hvilket signalerer, at sælgerne i øjeblikket sidder på varerne for ny høst.

Verdens største hvedeimportør modtog blot fire tilbud, og endte med at købe 120.000 tons. Begge laster af russisk oprindelse, mens traditionelle oprindelser som Ukraine, Rumænien og Frankrig var fraværende. Årsagen er formentlig, at lasterne er med levering mellem 12-22 juli, hvilket er tidligt på sæsonen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mens den europæiske produktion ventes at falde sammenholdt med sidste høst, gør det modsatte sig for den russiske produktion. Prisniveauet på sidste uges tender landede i niveauet 220-221 USD/ton, mens prisen i går var 6-7 USD/ton højere.

Det stemmer meget god overens med de prisstigninger der har været i FOB markedet ud af Rusland den seneste uges tid, hvorimod priserne på Matif har været stabile på effekten af en styrket euro.

Det højere prisniveau på de varer, der nu sætter kurs mod Egypten,
støttede kortvarigt op om møllehveden, som delvist måtte se stigningen udvisket af en fortsat styrkelse af euroen.

Trods den svækkede dollar der omvendt styrker den amerikanske
konkurrenceevne på eksportmarkederne, har Chicago-hveden heller ikke formået at finde support, som konsekvens af gunstige vejrforhold.

Såvel Chicago-hveden, som den europæiske møllehvede, nærmer sig vigtige støtteniveauer. Møllehveden har den seneste måned handlet i et snævert interval på 6-7 EUR/ton.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Indtræffer et brud under 183 EUR/ton, ser vi det som sandsynligt, at møllehveden kan sendes yderligere 10-15 €/ton lavere når høstpresset sætter ind.

Ikke mindst udviklingen i valutakurserne vil være med til at påvirke retningen, men som følge af massive finanspolitiske tiltag fra både den europæiske og amerikanske centralbanker, er valutabilledet i
øjeblikket ekstremt mudret.

Gårsdagens amerikanske Centralbankmøde bragte dog ikke meget nyt med sig. Renterne blev fastholdt i ro, men man indikerede til gengæld, at de ville forblive lave i meget lang tid - som minimum ud til 2022, og ikke mindst gøre brug af de finanspolitiske værktøjer, der var til rådighed for at genoprette arbejdsmarkedet og økonomien.

Som skrevet i gårsdagens kommentar, danner de australske hvedearealer grundlag for et godt udgangspunkt for kommende høst, hvilket vil øge konkurrencen markant på de asiatiske- og mellemøstlige eksportmarkeder fra november.

Konkurrencen fra den front har korneksportørerne fra Europa og Sortehavsområdet ikke har mærket meget til siden 2017, fordi
den australske hvedeproduktion de senere år har været en lang deroute forårsaget af ekstremt høje temperaturer og tørke.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dette taler under de nuværende markedsforhold for, at den sæsonmæssige top i hveden vil indfinde sig i løbet af december.

I det vegetabilske oliemarked sluttede rapsfrøene uændret i lighed med små bevægelser i de substituerende vegetabilske olier.

Palmeolien har her til morgen en lille pil op, efter tidlige estimater viser at eksporten for juni måned er startet stærkt.

Omvendt vender råolien pilen nedad og falder over 3,5%, efter smittede med covid-19 igen stiger, og giver bekymringer om
efterspørgslen. Samtidig ramte de amerikanske olielagre i går højeste niveau nogensinde.