De grønne millioner fra finansloven skal ud at arbejde. Regeringen, Det Radikale Venstre, Enhedslisten, SF og Alternativet er blevet enige om, hvordan de i alt 20 millioner kroner øremærket til urørt skov på finansloven for 2020 skal fordeles.
Med den nye aftale stopper aftaleparterne den kommercielle træfældning i de 32 skove, som allerede er udpeget til urørte skove. Hugsten kunne ellers fortsætte i op til 50 år. Derudover kommer der ny urørt skov på minimum 6.000 hektar.
- Vi står midt i en naturkrise, og der er brug for mere urørt skov og vild natur på naturens præmisser. Derfor stopper vi nu den kommercielle motorsav med det samme i 32 statsejede skove, som allerede er udpeget til at være urørte. Samtidig skruer vi op for indsatsen, så vi får 6.000 hektar ekstra urørt skov til gavn for dyr og planter. Vi er ikke i mål med at få stoppet naturkrisen endnu, men det er et stort grønt skridt i den rigtige retning, siger miljøminister Lea Wermelin.

Urørt skov på statens arealer

Før den nye aftale kom i hus, ville de 10.200 hektar, som den tidligere regering havde udpeget til urørt skov, af økonomiske årsager først være helt fri for træfældning i 2066. Den kommercielle hugst stopper nu. Samtidig kommer der minimum 6.000 hektar ekstra urørt skov på statens arealer.
Aftalen er faldet på plads efter forhandlinger mellem regeringen og aftalepartierne bag finansloven, som var med til at sikre 20 millioner kroner årligt til mere urørt skov.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Radikale Venstre har længe ønsket at stoppe kommerciel træfældning i de allerede udpegede skove, så vi får udlagt urørt skov med det samme. Det lykkes nu endelig med den nye aftale, siger Radikale Venstres miljøordfører Zenia Stampe.
- Vores truede arter har brug for mere urørt skov. Derfor er vi i SF rigtig glade for, at vi nu tager et vigtigt skridt i den rigtige retning og sikrer minimum 6.000 hektar mere ny urørt skov til gavn for vores pressede natur, siger SF's naturordfører Anne Valentina Berthelsen.
- Den store krise, vores natur er i, bliver ikke løst med et snuptag, men det her er et vigtigt første skridt for den danske natur. Med denne aftale stopper vi motorsavene, så nogle naturområder bliver vilde igen, og vi giver trængte sommerfugle, biller og larver deres levesteder tilbage, siger Enhedslistens naturordfører Mai Villadsen.
- De 20 millioner kroner Alternativet fik afsat på Finansloven til urørt skov, har nu fået ben at gå på. De kommer til at være de første spæde skridt i retning af et meget vildere Danmark - og tro os, vi er først lige begyndt, siger Alternativets miljøordfører Torsten Gejl.
- Det her er et godt første skridt for endnu mere urørt skov, som sikrer, at vi både får mere biodiversitet og får det sat hurtigere i gang, siger miljøordfører for Socialdemokratiet Mette Gjerskov.
De nye områder til urørt skov forventes udpeget i løbet af 2020.

Læs mere om initiativerne.