Danskerne er vanedyr, og det gælder særligt, når det kommer til vores mad. For de fleste af os er der nemlig en række fødevarer, som altid har en plads på hylden i køleskabet.

En ostemad om morgenen, en kop kaffe med mælk og godt med smør på brødet. De fleste af os har en række rutiner og vaner i hverdagen, og det gælder også for vores mad. Der er nemlig en række fødevarer, som altid har en plads på køleskabshylden hjemme hos danskerne. Men hvilke fødevarer er mest populære? Det har Arla undersøgt i en ny befolkningsundersøgelse blandt 1.000 respondenter, og i toppen finder du særligt mejeriprodukter.

Undersøgelsen viser, at smør tager førstepladsen som den fødevare, flest danskere altid har i køleskabet. Hele 78 procent af danskerne har altid smør i køleskabet, mens mælk, æg og ost følger stærkt efter med henholdsvis 75 procent, 69 procent og 64 procent. Netop disse fødevarer er en del af de fleste danskeres basissortiment, mener Lotte Holm, professor på Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet, der forsker i kulturelle aspekter af mad og spisning.

Et lager af mad

- I langt de fleste husholdninger er der et lager af madvarer, som man altid har. Mange danskere har et basissortiment af for eksempel salt, mel, løg, dåsetomater, rugbrød, pasta osv., der løbende suppleres som en del af hverdagens rutiner. Og som en del af disse lagervarer findes der også smør og mælk, som er på køl samt hakket oksekød, som er i fryseren, siger Lotte Holm og fortsætter:

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Det skyldes, at det er fødevarer, som indgår i mange forskellige retter og måltider, og som derfor er noget andet end de fødevarer, man køber ind, når man ved, hvad man vil servere eller spise.

Mette Faurschou, der er brand manager i Arla, er glad for at se, at smør er fast inventar i danskernes køleskabe.

- Vi har tidligere oplevet en smørforskrækkelse i Danmark. Men de seneste par år har smørret fået revanche, og flere danskere har fået øjnene op for de mange gode egenskaber, som smør indeholder. Det gælder både i forbindelse med bagning, stegning, madlavning og bare lige til det sidste touch, siger Mette Faurschou.

Kød er i bunden af listen

Mens mejeriprodukterne dominerer toppen af listen over fødevarer, danskerne altid har i køleskabet, skal man derimod et godt stykke ned på listen for at finde kød og grøntsager. Der er 31 procent, som altid har leverpostej i køleskabet, mens kylling, fisk og oksekød er helt i bund med henholdsvis 8 procent, 6 procent og 6 procent.

Det er der ifølge Lotte Holm en naturlig forklaring på:

- Kød og grøntsager er typisk fødevarer, som danskerne køber ind til bestemte måltider eller en specifik ret. Her vil man oftest foretrække friske fødevarer," siger Lotte Holm.