Da minkavlerne havde gyldne tider, blev de overrendt at projektmagere, som ville sælge alle mulige forskellige projekter med løfte om højt afkast. Nu er det svineproducenternes tur, og det har fået mig til at skrive dette indlæg.

Før 2008 var likviditet ikke noget, man talte så meget om. Men landbruget har forhåbentlig lært lektien gennem de seneste 12 år, hvor det at anskaffe likviditet har været en kamp, som for mange ikke lykkedes. Og for dem, hvor det lykkedes, var prisen høje rentesatser samt store gebyrer. Man må bare konstatere, at det er dyrt at være fattig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Likviditet, soliditet og rating

Det er vigtigt at have fokus på, hvilke fordele og ulemper de investeringer, du overvejer, vil kunne få af betydning for din virksomhed. Vil de kunne påvirke din rating negativt og dermed begrænse adgangen til likviditet i fremtiden?

Jeg vil opfordre til, at du tænker dig rigtigt godt om, før du foretager investeringer i din virksomhed, som reelt intet har at gøre med virksomhedens drift at gøre.

Det, der bør være vigtigt for en virksomhedsejer, er at have fokus på at bygge egenkapitalen op, så den bliver modstandsdygtig mod de store udsving, der kan være på driftsindtjeningen. Her skal man være opmærksom på, at egenkapitalens størrelse i forhold til de samlede aktiver (soliditetsgraden) aldrig har været så vigtig som nu.

En soliditetsgrad på mere end 30 procent sammen med en god indtjening betyder, at virksomheden bliver attraktiv for andre banker, og kun derved opnår man nogle lave finansieringsomkostninger. Samtidig bliver bankens indflydelse på de beslutninger, der skal tages, mindre.

Du bør derfor kraftigt overveje, om du skal bruge sin likviditet til andet, end det, der har at gøre med den virksomhed, du driver.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Pas på med, hvor du binder din likviditet

Derfor skal du være forsigtig med at investere sin likviditet i projekter som solenergi, vindmøller og lignende produkter, hvor der lokkes med høje afkast. Disse investeringer binder likviditet og er som udgangspunkt en investering over 15 år. Sådan en investering kan vise sig at blive en dyr investering af mange årsager.

Startomkostningerne er oftest meget store, da sælger tager sig godt betalt, og der skal gå en rum tid før investeringen har hentet disse omkostninger hjem igen.

Din egenkapital efter investeringen vil derfor samlet set være negativt påvirket, indtil indtjeningen fra investeringen har hentet disse store omkostninger hjem.

Den investering, du foretager er sandsynligvis svær eller umulig at realisere, hvis du skulle afhænde den før tid, og der er ingen mulighed for at belåne investeringen i banken. Du må derfor forvente, at din andel først kan realiseres, når projektet afhændes samlet.

Dertil kommer, at banken ikke tilskriver investeringen nogen værdi og slet ikke nogen sikkerhedsmæssig værdi. Det betyder, at din kreditværdighed bliver udhulet. Det samme gælder bankens syn på din soliditetsgrad, hvilket kan være med til at påvirke jeres rating negativt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nogle projekter er uden personlig hæftelse, men hæftes med kaution, vil det belaste jeres kreditværdighed, når banken ser på jeres virksomhed.

Lån aldrig til det

Om disse investeringer er fornuftige set ud fra et afkastmæssigt synspunkt, vil kun fremtiden vise, men du bør være opmærksom på de førnævnte negative påvirkninger, de kan have på jeres virksomheds kreditværdighed og dermed mulighed for at fremskaffe billig likviditet i fremtiden.

Fælles for de nævnte typer af investeringsmuligheder er, at de aldrig bør anskaffes for lånte penge.

Dem, der ringer til jer og fortæller, om den fantastisk mulighed, I har for at få et godt afkast på en investering, er sælgere og ikke rådgivere. Husk det uanset hvor tiltalende og overbevisende de lyder.