De globale finansmarkeder har henover Kr. Himmelfartsdagene mistet momentum.

Dagens afgrødekommentar fra Jyske Markets: De globale finansmarkeder har henover Kr. Himmelfartsdagene mistet momentum, som følge af øget økonomisk usikkerhed og en begyndende opblussen af den amerikansk/kinesiske handelskrig.

Ikke mindst har Kina natten til i dag opgivet deres økonomiske målsætninger, og planlægger på den baggrund at stimulere økonomien. I Hong Kong er der udsigt til en opblusning af vinterens uroligheder, efter det kinesiske styre paradoksalt har udtalt at de vil øge den nationale sikkerhed i Hong Kong, og at de vil håndhæve at regeringerne i de to regioner opfylder deres forfatningsmæssige ansvar.

Kina vil gå videre med en plan om at integrere byen med andre i det sydlige Kina. Udtalelserne ventes at genoplive protester, og potentielt få USA til at revurdere byens særlige handelsrettigheder. Oppositionspolitikerne mener naturligt at den kinesiske indblanding i Hong Kong bliver enden på "en stat, to systemer", og at Hong Kong's status som international by meget snart vil være forsvundet.

De negative overskrifter sætter sig naturligt i råvaremarkedet, og allerede i går pegede pilen for soja og majs nedad, lige som olien her til morgen presses små 5 procent lavere. En hårdere retorik mellem Kina og USA, kan igen få Kineserne til at se mod sydamerikanske varer.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

I forvejen er der allerede meldinger om, at Brasilien for maj måned vil realisere en rekordstor sojabønneeksport på op mod 15 millioner tons. Samtidig indikerer det nuværende lineup af skibe, at det høje tempo kan fortsætte i juni, på stærk kinesisk efterspørgsel.

Hveden klarer imidlertid skærene og havde i går endnu en positivt dag. I forlængelse af de russiske myndigheders nedjustering af landets afgrødeproduktion tirsdag, fulgte IKAR i går trop og sænkede deres prognose for den russiske hvedeproduktion med 1 millioner ton til 76,2 millioner tons for kommende høst, som konsekvens af tørke.

Estimater for det uafhængige analysebureau UkrAgroConsult bidrog også til stigningerne i går. Her har analytikerne regnet til frem til en ukrainsk hvedeproduktion på 25,9 millioner tons, ligeledes pænt under USDA's estimater på 28 millioner tons.

Analytikere deltager i disse dage på Kansas Wheat Tour, der er landets største hvedestat med 27 procent af landets produktion. Deltagerne estimerer foreløbig udbytterne til 42 bushels/acre. I den seneste WASDE-rapport arbejde man med 47 bushels/acre, og det foreløbige estimat der er 5 bushels/acre lavere, vil svare til 32,5 millioner bushels i lavere produktion.

I Europa er der ikke udsigt til en ændring af det tørre vejrmønster. Her viser prognoserne at varmt og tørt vejr ventes at fortsætte de kommende 10 dage, hvilket kan stresse afgrøderne i Frankrig, sydlige Storbritannien, vestlige Tyskland og nordlige Italien. I Paris blev der i går rapporteret temperaturer op mod 30 grader.

I Østeuropa er der omvendt udsigt til et brusebad, hvilket hjælper på forholdene i Rumænien, Tjekkiet, Slovakiet og Ungarn.