Dagens afgrødekommentar fra Jyske Markets: Chicago trak i går hveden højere på blandt andet short-covering, udløst af
begyndende bekymringer om, at den russiske hvedeproduktion for
kommende høst ikke bliver helt så god, som ventet, men nu kan ende med blot at blive på niveau med sidste års høst.

På en videokonference udtalte den russiske landbrugsminister i går, at de ser en samlet afgrødeproduktion på 120 millioner tons, hvilket er marginalt lavere end sidste år. Ugunstigt vejr med først manglende nedbør og efterfølgende frost henover foråret, vurderes at ramme den store nations hvedeudbytter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mens den estimerede afgrødeproduktion på 120 millioner tons ikke var yderligere udspecificeret, så udgjorde hvede sidste år 60% af den totale russiske hvedeproduktion. Ved uændret andel, vil det svare til en russisk hvedeproduktion på 72 millioner tons, mærkbart under de 77 millioner tons, der seneste blev estimeret af USDA, og
marginalt lavere end sidste år 73,6 millioner tons.

Udsigterne øger samtidig presset på den russiske regering, om at opretholde eksportbegrænsninger i den nye sæson, som konsekvens af udeblivelsen af en ønsket indenlandsk lageropbygning, eller som minimum en stabil forsyningsbalance. En lavere russisk hvedeproduktion kombineret med potentielt russiske eksportbegrænsninger, vil ikke mindst øge vigtigheden af,
at vi ser en ændring i det tørre europæiske vejrmønster, som kan sætte den europæiske forsyningsbalance under yderligere pres.

Forhold der altså har fået øget opmærksomhed, efter de lidt mere dystre russiske udmeldinger. Chicago-hveden drager fordel af de potentielt svækkede udsigter for Europa og Sortehavet, som giver mulighed for at tage markedsandele på eksportmarkedet for kommende sæson. Den amerikanske hvede steg 3%, mens Matif fulgte efter og lukkede 1,50% højere.

Til trods for at tal fra den amerikanske ethanol-produktion i går viste, at være i en genopbygningsfase med stigende produktion i forhold til sidste uge, var det ikke tilstrækkeligt til at understøtte majsen.

En ny $19 milliarder coronavirushjælpepakke er på vej fra Donald Trump til de amerikanske landmænd. Men pakken er skruet sådan sammen, at der for producenten kun vil være en kompensation, for det man producerer. Dermed hjælpepakken betyde forskellen på, hvad der er rentabelt og ikke rentabelt at producere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor kan hjælpepakken øge incitamentet til at så flere majsarealer, som imidlertid blot vil bidrage til den overforsynede produktionsbillede, og opretholde de prisnegative udsigter. Altså vil det være som at tisse i bukserne, ved at udskyde problemerne omkring overproduktion. Men det viser imidlertid også, at selvom vi sidste år så de højeste majspriser i Chicago i 5 år, så er én sæson
nok til at gøre forskellen på top og bund, hvor vi nu igen tangerer de laveste priser siden 2007. Nuværende prisniveau omkring 3-3,30$/bushel, har ageret vigtigt teknisk støtteniveau adskillige gange siden 2007.