Partierne i blå blok indkalder miljøminister Lea Wermelin til et ny runde om forbuddet mod at sprøjte, gødske og omlægge § 3 beskyttede arealer. Medlemmerne af Miljø- og Fødevareudvalget Erling Bonnesen (V), Jacob Jensen (V), Rene Christensen (DF), Mette Abildgaard (C), Peter Seier Christensen (NB), Henrik Dahl (LA) står bag nye spørgsmål og ønsker flere og mere uddybende svar. 

Samrådsspørgsmål:

Artiklen fortsætter efter annoncen

I forlængelse af de allerede stillede fire samrådsspørgsmål, som ikke nåede at blive besvaret færdig, bedes ministeren redegøre for:

- De juridiske aspekter i lovforslaget, herunder som rejst i det første samråd.

- Forskellene på erstatningsfri regulering og erstatning, i relation til lovforslaget som rejst i første samråd og behandling af lodsejernes forskellige situationer.  

- De meget store forskelle der er på hvordan de enkelte lodsejere rammes af lovforslaget

- Lovforslagets negative konsekvenser for naturen, herunder arter der påvirkes negativt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Erstatning

Erling Bonnesen, miljø- og fødevareordfører for Venstre, er en af de utilfredse politikere, der mangler svar.  Han mangler sikkerhed for, at alle lodsejere, der påføres tab som følge af regeringens lovforslag får erstatning, der modsvarer tabet.

Erling Bonnesen beder også ministeren svare på, at regeringens lovforslag L 164 rammer lodsejerne meget forskelligt og at der er eksempler på, at lodsejere påføres så store tab, at de risikerer at gå konkurs, herunder redegøre for hvilke retningslinier ministeren har tilrettelagt for at lodsejere kan komme i betragtning for at få erstatning som følge af regeringens lovforslag, der påfører lodsejerne tab.

L&F har indgivet høringssvar til lovforslaget. I deres svar fra 31. januar 2020 skriver L&F:

- Det planlagte forbud vil betyde helt uacceptable økonomiske konsekvenser for landbrugserhvervet, og på den baggrund vil Landbrug & Fødevarer opfordre til, at forslaget trækkes tilbage eller som minimum suppleres med en erstatning for drifts- og værditabet til de berørte landmænd, skriver L&F i høringssvaret. 

Omstilling over to år

Erling Bonnesen beder også ministeren redegøre for og uddybe, hvordan ministeren forestiller sig, at en landmand der rammes af regeringens lovforslag L 164 skal omstille sig i  løbet af de næste to år som foreslået af ministeren, når det ministeren foreslår med at købe erstatningsfoder for tabt græsproduktion, og reducere produktionen af kødkvæg, som foreslået af ministeren, blot fører til at indtjeningen ved produktionen forringes så kraftigt,  at landmanden risikerer, at gå konkurs.