Folketing og udvalg behandler i disse dage et lovforslag, som skal forbyde pløjning, gødskning og sprøjtning af paragraf 3-arealer. Det drejer sig om i alt 37.000 hektar, som ejes af cirka 9000 bedrifter.

29-årige Christian Østergaard Nielsen fra Billum i Sønderjylland ejer 50 hektar, og disse udgør i alt en tredjedel af bedriftens jord. Han har en produktion af stude, som græsser på arealerne, og hvis forbuddet træder i kraft, forsvinder en væsentlig del af hans indtægt, ligesom hans jord falder i værdi.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lovforslaget rejser mange spørgsmål hos Christian Østergaard Nielsen. Skal han fortsætte sin produktion af stude, eller skal han begynde at omlægge driften? Kan han få erstatning, og hvor meget? Kan han få dispensation til at fortsætte driften?

Et lyttende udvalg

I håb om at få svar på spørgsmålene havde han derfor i går foretræde for Miljø- og Fødevareudvalget sammen med planteavlskonsulent Hans Otto Sørensen.

- Vi havde 15 minutter til at fremlægge vores sag. Omkring ti medlemmer af udvalget var mødt op, og de var meget lyttende og forstående over for min såvel som andres situation, fortæller Christian Østergaard Nielsen og fortsætter: 

 - Lige derefter blev det første samråd holdt, og her var situationen lidt det modsatte. Ministeren (red.: Lea Wermelin) var meget lidt lydhør over for de spørgsmål, som var afledt af vores og andres foretræde. Jeg synes slet ikke, at de andre medlemmer af udvalget fik svar på deres spørgsmål, og det er så også medvirkende årsag til, at der blev indkaldt til yderligere et samråd.

- Hun svarede slet ikke konkret på de spørgsmål, der blev stillet. Det var meget overfladisk og ikke opløftende. Hendes eneste svar var, at muligheden for erstatning eller dispensation må bero på en konkret vurdering, lyder Christian Østergaard Nielsens oplevelse fra samrådet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nu håber han, at endnu et samråd vil kaste et klarere lys over situationen.

- Måske vil det lykkes for de andre medlemmer af udvalget at prikke til hende for at få nogle mere konkrete svar, så det kan tage noget af den usikkerhed, der er er. For lige nu kan jeg ikke se om jeg er købt eller solgt, og det er meget frustrerende.

- Hun sagde i øvrigt også, at det ikke vil være muligt at få afklaret noget som helst, før loven træder i kraft, og det vil først være i juli 2022.

Det betyder for Christian Østergaard Nielsen og de andre berørte landmænd, at der vil gå endnu to år, før de kan søge om enten erstatning eller dispensation. Hertil skal så lægges tiden til behandling af ansøgningen.