Dagens afgrødekommentar fra Jyske Markets: Sojakomplekset var blandt gårsdagens store tabere, når vi kigger på afgrøderne, og vel nok også det mest oplagte offer for weekendens negative udviklingen i forhold til retorikken mellem USA på den ene side og Kina på den anden.

Det er klart, at en skærpet retorik øger nervøsiteten for, at en negativ udvikling kan få konsekvenser i forhold til den fase 1 aftale, som parterne blev enige om tilbage i januar, som et første skridt på vejen for at løse den verserende handelskonflikt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sojakomplekset er senest drevet højere på forventningen om kinesiske køb, og eftersom kinesiske køb af amerikanske landbrugsvarer kan blive et gidsel i konflikten omkring coronavirusset, så sælger deltagerne lidt ud.

Både sojabønner og skrå faldt i omegnen af 1,5 % i gårsdagens handel, og handler nogenlunde fladt her i de tidlige morgentimer.

USDA kom i går aftes dansk tid med deres ugentlige opdatering på fremdriften i såningen af henholdsvis hvede, majs og sojabønner. Vejrforholdene har været gunstige for arbejdet, og der var derfor på forhånd forventninger om pæn fremdrift i arbejdet.

Forventningerne blev i den grad indfriet, især for majsen, hvor 51% af afgrøderne er i jorden, mod 27 % i forbindelse med offentliggørelsen i sidste uge. 51% er også noget mere end samme tid sidste år, hvor niveauet lå omkring 30%.

Det samme gør sig gældende for sojabønner hvor 23% af afgrøderne nu er i jorden, mod 8% ved sidste måling, også her ligger vi pænt over niveauet for sidste år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sammenligner vi sæsonen med de sidste fem sæsoner, så ligger vi over det femårige gennemsnit for fremdriften på nuværende tidspunkt af sæsonen for både sojabønner og majs. For den amerikanske vårhvede er der også fremdrift at spore, og vi ligger også over niveauet for samme periode sidste år, men her ligger fremdriften dog væsentligt under det femårige gennemsnit.

Fremdriften i såningen generelt betyder, at effekten af dårligt vejr vil have mindre indflydelse på det samlede billede, til gengæld så bliver det interessant at følge udviklingen i konditionerne, hvor de første officielle tal fra USDA forventes at ramme markederne i ultimo maj / primo juni.

Desuden kom der i går aftes også en opdatering fra USDA på
konditionerne for den Amerikanske vinterhvede, og denne gang var
der en lille stigning i andelen af hvede som vurderes god/meget god.