Dagens afgrødekommentar fra Jyske Markets: Efter en længere periode med større optimisme blandt de globale risikoaktiver, så vendte stemning rundt fredag, og det amerikanske S&P500 indeks lukkede dagen med et fald på næsten tre procent.

Trumps retorik mod kineserne er skærpet, og han beskylder Kina for
at have udviklet corona-virusset på et laboratorie nær byen Wuhan,
hvor udbruddet angiveligt startede tilbage i december.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Udmeldingen skaber en naturlig frygt for, at forholdet mellem de to nationer går en hårdere tid i møde, hvilket blandt andet betød, at sojakomplekset kom under pres i fredagens handel. Sojakomplekset har ellers på det seneste være understøttet i takt med at kineserne igen har begyndt købet at amerikanske varer, og frygten for at konflikten nu atter spidser til, fik markedsdeltagerne til at sælge ud af positionerne op til weekenden.

Såfremt kineserne ønsker at presse den amerikanske præsident, så vil importen af amerikanske landbrugsvarer være et oplagt sted at starte. Et sådan træk vil dog igen kunne kickstarte handelskrigen, som mange nok har glemt i kølvandet på den globale pandemi. På spørgsmålet, om USA kunne finde på at genindføre toldtarifferne over for Kina, udtalte Trump i weekenden, at det ville være den ultimative straf.

På trods af, at en stor del af Europa var lukket fredag grundet
arbejdernes kampdag, så kom der alligevel nyt fra den kant. EU
offentliggjorde deres bud på den europæiske hvedeeksport for den
kommende sæson, 2020/21.

Her forventer de, at den europæiske
eksport vil falde til 28 millioner tons, mod 32,3 millioner tons i
indeværende sæson som, slutter med udgangen af juni. Man forventer også, at produktionen vil falde med 3,8% næste sæson til et niveau i omegnen af 125,8 millioner tons. På trods af den faldende produktion, så ventes slutlagrene at stige med 3 millioner tons, til et samlet niveau på 12,9 millioner tons.

Den Amerikanske hvede faldt i fredagens handel til det laveste
niveauer i 7 uger, primært drevet af vejrmarkederne i Europa, hvor
længe ventet regn for nuværende har udskudt frygten for at udbytterne bliver negativt påvirkede af de ugunstige vejrforhold vi har været vidende til.