En halv million mennesker døde i 2015 på grund af blyforgiftning. Derfor har den globale kemikalieaftale SAICM arbejdet målrettet for at bly i maling udfases globalt. Men der er lang vej endnu for at beskytte verdens borgere mod bly og andre skadelige kemikalier. Danmark er formand for Nordisk Ministerråd, og på ministermødet (miljø og klima) i dag vil miljøminister Lea Wermelin have vedtaget en fælles nordisk erklæring med anbefalinger til den næste globale strategi, skriver Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

- De nordiske lande skal stå sammen i arbejdet for en ny, ambitiøs, global kemikaliestrategi. Vi skal passe på miljøet og borgerne, og mindske udsættelsen for skadelige stoffer. De nordiske lande er førende på kemikalielovgivning. Derfor skal vi gå forrest i arbejdet for en ny aftale. Og vi skal bruge vores viden til at få de andre lande op i gear, siger miljøminister Lea Wermelin.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Et globalt kredsløb

Den globale produktion og handel med kemikalier og produkter forventes fordoblet inden 2030. Verden står midt i en corona-krise, og mere end nogensinde er der brug for globalt samarbejde om at sikre sunde levevilkår for verdens borgerne. Den nuværende aftale udløber i år, og nu er tiden kommet til at vedtage en ny.

- De produkter, vi bruger i hverdagen, er ofte produceret mange forskellige steder i verden. Og de indeholder alle kemikalier. Det er et globalt kredsløb og derfor gør en global kemiaftale en forskel. Den er med til at lægge pres på alle lande for at undgå skadelig kemi. En fælles global kemikalieaftale vil også være til gavn for nordiske virksomheders konkurrenceevne, siger miljøminister Lea Wermelin.

På mødet i dag har Nordisk Ministerråd desuden fokus på, hvordan Norden skal fremme en global aftale, der adresserer marint affald og mikroplast. Og drøftelse af økonomisk genopretning efter corona-krisen med fokus på grøn omstilling er også på programmet.