Kopenhagen Fur har med april-auktionen skrevet pelshistorie; auktionen blev for første gang i auktionshusets 90-årige historie holdt digitalt. Det skete, fordi coronakrisen har gjort det umuligt at samle de internationale kunder til en fysisk auktion. Den alvorlige verdensøkonomiske situation gjorde dog et kraftigt indhug på prisen og på salgsprocenten, selvom det med kort varsel er lykkedes at etablere en helt ny digital salgsplatformm, skriver Kopenhagen Fur. 

- Usikkerheden er fremherskende på alle vores markeder. Ingen ved, hvad morgendagen bringer, og hvordan detailsæsonen i 2020/21 kommer til at se ud, og det er slået hårdt igennem på salget, siger adm. direktør Jesper Lauge Christensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den gennemsnitlige pris på minkskind faldt 12 procent og 60 procent af udbuddet på 3,5 millioner minkskind blev solgt.  Den gennemsnitlige gennemsnitspris på danske minkskind blev 175 kroner, mens gennemsnittet for den samlede auktion lød på 162 kroner.

- Vi vidste, at det ville blive en svær auktion, men det var vigtigt for os at få sat gang i salget, selvom det er på et lavt blus. Vores kinesiske og koreanske kunder er så småt ved at vende tilbage til en mere normal hverdag, hvor produktionen skal startes op igen, og det kan de ikke uden råvarer. Omvendt er vores amerikanske, europæiske og tyrkiske kunder lagt ned af corona-lockdown, og vores russiske kunder er udover corona ramt hårdt af den rekordlave oliepris. Det var meget tydeligt på auktionen, hvor det kun var det kinesiske og det koreanske marked, som var aktive. Vi manglede købekraften fra flere markeder, siger Jesper Lauge Christensen.

Økonomi i dybfryseren

Den lave minkpris kommer oveni en længerevarende cyklisk lavkonjunktur, som var ventet ville vende i denne sæson, fordi verdensproduktionen af minkskind er faldet til under det estimerede detailforbrug. Men nu har coronakrisen lagt økonomien i dybfryseren, usolgte varer hober sig op kloden over, og usikkerheden om, hvad bare de nærmeste uger eller måneder bringer, er stor.

- De danske avlere er lige nu hårdt ramte af coronakrisen i en i forvejen følsom situation. Det er alvorligt for erhvervet, og der bliver brug for, at avlerne får del i kompensationspakkerne. Jeg forudser, at avlerne nu vil sætte gang i ansøgningerne på baggrund af auktionens resultatet, og det er Danske Minkavleres vurdering, at der er mulighed for at få nogen hjælp i situationen. Men det skal gå stærkt, så jeg håber, at myndighederne nu sætter turbo på sagsbehandlingen. Det er vigtigt for Danmark og dansk økonomi, at vi får vores verdensledende erhverv sikkert gennem krisen, så vi kan udfylde vores naturlige rolle i den globale grønne omstilling med vores bæredygtige produkt. Det bliver der brug for på den anden side af coronakrisen, siger Jesper Lauge Christensen.

Kopenhagen Fur har yderligere to auktioner planlagt i 2020, men auktionsprogrammet vil blive taget op til revurdering. Virksomheden har gjort sig uafhængig af den fysiske auktion, og det gør planlægningen af resten af året mere fleksibel i forhold til coronakrisens videre, og lige nu, ukendte forløb.