Covid 19 presser kødkvægproducenterne, der mangler aftagere. De vil gerne levere kvalitetskød til forbrugerne, men supermarkederne siger nej tak. De vil hellere importere billig kød fra store farme i Brasilien og Australien, hvor dyrevelfærden er tvivlsom.

Dansk Limousine Forening har kontaktet supermarkedskæderne for at gøre opmærksom på, at kødkvægproducenterne kan levere dansk kvalitetskød til forbrugerne, men kæderne er ikke interesserede.

Kødkvægproducent Jens Thaysen undrer sig over, at vi i Danmark ikke har en kampagne for: køb dansk kød, når vi har en kampagne om: dansk musik i radioen, for at støtte de danske musikere. 

- Priserne på okse og kalvekød er raslet ned under coronakrisen, fordi vi ikke kan afsætte til restauranter og cateringbranchen. Det betyder at produktion af kødkvæg lige nu er en underskudsforretning. Vi kæmper med at få de danske supermarkedskæder til at få øjnene op for dette, og især Coop har en stor præference for udenlandsk oksekød især fra Brasilien og Australien. Det er helt vanvittigt at importere oksekød fra så fjerne lande, hvor der slet ikke i samme grad som i Danmark er tænkt på miljø, dyrevelfærd, klima, og fødevaresikkerhed. Vi ser af og til fødevareskandaler fra især Brasilien, hvor der fuskes i stor stil med datomærkning og andet, siger Jens Thaysen, bestyrelsesmedlem i Dansk Limousine Forening og selv kødkvægproducent ved Østbirk. 

Kvægfabrikker i Brasilien 

Dansk Limousine Forening har indgået et samarbejde med et stort grossist firma omkring salg af dansk kvalitets oksekød fra kødkvæg til danske supermarkedskæder. Men indtil videre uden held.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Jeg har været til møde med indkøbere af oksekød hos kæderne i Danmark,  inden corona-krisen, og de har ikke vist interesse. De vil kun det udenlandske kød fra store feed lots med tusindevis af kvæg i store jordfolde, hvor dyrene bliver transporteret over store afstande i "road trains" i flere etager. Og så prøver supermarkedskæder at bilde de danske forbrugerne ind, at det er dyrevelfærd. Det er et kæmpe problem for vores erhverv, at ingen sætter pris på det gode kød, vi laver i Danmark, siger en frustreret Jens Thaysen, der selv har 20 Limousine kvæg.

- Jeg sælger alt mit kød privat, så jeg er ikke berørt af krisen lige på nuværende tidspunk.  Men mange af mine kollegaer er ramt af priserne på okse og kalvekød, siger han. 

En tur i supermarkerne er ikke en fornøjelse for Jens Thaysen i disse tider. Her ser han oksefilet fra Brasilien til 100 kroner pr. kilo. Til sammenligning koster den samme filet fra dansk oksekvæg cirka 180 koner pr. kg. 

Plejer naturen og øger biodiversitet

Mange steder græsser dansk kødkvæg enge og overdrev, en græssende ko sætter gang i rigtig meget liv både ovenover og nede i jorden og øger dermed biodiversiteten.

- Det er noget af det allervigtigste for vores natur at have græssende kvæg. Langt størstedelen af de danske kødkvægproducenter er små deltidsbrug, hvis først de slagter alle deres dyr og lukker ned, er det slut med naturpleje med kvæg. Og de producenter er ikke nemme at få gang i igen, siger Jens Thaysen.