Det efterlader et langt højere klimaaftryk end hidtil antaget, når dansk landbrug importerer soja fra Sydamerikas regnskove til brug i svinefoder, skriver Ritzau. 

Det viser en opgørelse fra Københavns Universitet, der er udarbejdet for Miljø- og Fødevareministeriet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er tale om 60 procent højere drivhusgasudledning som følge af sojaimport, end den udledning landbruget samlet set har herhjemme hvert år.

Men klimaaftrykket fra import af eksempelvis soja kommer ikke med i opgørelsen. Det skyldes, at denne kun dækker over udledningen, der sker herhjemme. Det er FN's klimapanel, som har opstillet disse retningslinjer.

Spørger man miljøfaglig chef i Verdensnaturfonden (WWF) Jacob Fjalland betyder det dog ikke, at landbruget ikke har ansvar for den udledning, som kommer fra træfældning og transport af soja til Danmark.

- Det kan godt være, at vi ikke er forpligtet til at have de her tal med i vores nationale regnskab. Men det fraskriver os ikke ansvaret for, at det er os, der er med til at skabe den udvikling, siger han.

Hvert år bliver der importeret 1,8 millioner tons soja til Danmark. Sojaen kommer primært fra Sydamerika. Omkring 90 procent går til foder til svin på grund af dets høje indhold af proteiner. Dermed er Danmark et af de lande, som importerer mest soja, skriver Ritzau.