Nogle mejerier er så specialiserede til produkter til for eksempel catering-branchen, der mange steder i EU er lukket helt ned, og har svært ved at omstille produktionen til konsummælk. Det presser mejerierne med risiko for at produktionen af mælk overstiger efterspørgelsen.

- Nu har de europæiske mejerier chancen for at vise, at de kan opføre sig voksent, at de kan regulere udbuddet i takt med efterspørgslen og ikke blot læne sig tilbage i interventionsopkøb. Phil Hogan, EU kommissær for landbrug og udvikling af landdistriker, gav mejerierne et ansvar, det er nu, det skal forvaltes, siger Kjartan Poulsen, formand for de Danske Mælkeproducenter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ingen penge i kassen

EU har overfor European Milk Board (EMB) tydeligt udtrykt, at der er ingen penge i kassen til opkøb til lagre, og budgetforhandlingerne i EU er gået i stå.

- Der bliver ikke tale om intervention, måske støtte til privat oplagring, måske støtte til en frivillig reduktionsordning, og hvis det ikke kan balancere produktion og efterspørgsel, så kan der komme en tvungen reduktionsordning på måske to procent, fortæller Kjartan Poulsen, der også sidder i bestyrelsen i EMB.

Generel tvungen reduktion for alle mælkeproducenter, det er en situation, som LDM meget gerne vil undgå, og derfor opfordrer både LDM og EMB på det kraftigste til at mejerierne reagerer og finder bedre løsninger til produktionstilpasning.

- De seneste måneder har Arla Foods været dygtige til at spille på de tangenter et stort mejeri har, og mange tak for det herfra, men mange andre europæiske mejerier har problemer, nogle endda store problemer og en lang række mejerier har allerede indført en eller anden form for justering af indvejningen, men en del af mælken er begyndt at flyde til uanstændigt lave priser, siger Kjartan Poulsen.

Krisepris

Det er nødvendigt, at Arla Foods også er klar med justeringer, før den nuværende afregningspris kommer i fare for at blive nedsat. LDM's forslag for en krise-A-B-pris ville være et godt instrument i den sammenhæng, men det har Arla Foods ikke ønsket at debattere yderligere med LDM.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi ved fra den seneste krise, at europæisk mælkeproduktion er forbundet. Ingen går ram forbi i længden, jo flere tangenter et mejeri har at spille på, jo længere kan musikken lyde på de andres bekostning, men vi havner alle i den samme suppedas, siger LDM's formand.

European Milk Board har opfordret alle mejerier til at administrere ansvaret klogt, og samtidig har både EMB og en række mejerier opfordret EU Kommissæren til at overveje en hurtig reduktions- og ophørsordning, som viste sig at være billig og have en god effekt i den seneste krise.