Danmarks Statistik vurderer, at de tilgængelige data om erklærede konkurser i marts ikke er egnede til at give et retvisende billede af det reelle omfang af konkursramte virksomheder og heraf tabte job. Baggrunden er, at Sø- og Handelsretten, som dækker Storkøbenhavn, og alle andre skifteretter, som dækker resten af landet, i lighed med andre offentlige institutioner lukkede ned fra 12. marts på grund af Covid-19 og overgik til nøddrift i behandlingen af konkursbegæringer. Det indebærer, at der i praksis primært behandles egenbegæringer om konkurs samt øvrige hastesager, og at behandlingen af øvrige begæringer er udsat, skriver Danmarks Statistik.

Danmarks Statistik har i alt modtaget data om 295 konkurser i marts, hvoraf de 151 er i aktive virksomheder, der har ansatte og/eller en omsætning over 1 millioner kroner, De resterende 144 konkurser er i de såkaldte nulvirksomheder, der ikke har ansatte og og kun en mindre omsætning. Disse tal skal ses i forhold til det generelle niveau set over de seneste 12 måneder på ca. 640 konkurser om måneden, hvoraf lidt over 200 er i aktive virksomheder. Der er derfor ingen tvivl om, at tallene for marts markant undervurderer de reelle konkursforhold, men det er meget usikkert, hvad det reelle niveau er.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Den datamæssige situation er selvsagt beklagelig - ikke mindst i den nuværende situation, hvor antallet af konkurser kan blive påvirket ekstraordinært som følge af restriktioner eller anden nedgang i erhvervsaktivitet, eller som følge af hjælpeforanstaltninger til visse erhverv. Varigheden af dataproblemerne vil i sagens natur afhænge af varigheden af nøddriftssituationen, skriver Danmarks Statistik.

Læs mere om konkurser på Danmarks Statistik.