De udenlandske sæsonarbejdere, der høster på gartnerierne og hos frugt- og grøntsagsavlerne i Danmark, kan godt rejse hertil. Men coronavirussen giver stadig grund til bekymring, mener sekretariatschef og GLSA.

Der var lettelse hos Dansk Gartneri og hos arbejdsgiverforeningen GLSA, da Tyskland i denne uge valgte at åbne grænserne for transit for personer fra ikke-Schengen-lande gennem landet.

Det betyder nemlig, at sæsonarbejderne alligevel godt kan rejse til Danmark for at hjælpe de danske frugt- og grøntsagsavlere med høsten.

Men der er dog stadig bekymring hos foreningerne.

- Jeg kan høre, at mange af vores medlemmer er bekymrede, så vi er naturligvis også bekymrede på deres vegne, siger Jens Bjørn Poulsen, der er direktør for arbejdsgiverforeningen for gartneri-, land- og skovbrug, GLSA.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

En masse uro

For coronasituationen giver en række ubekendte, som arbejdsgiverne er nødt til at forholde sig til.

- Der er mange faktorer, der spiller ind, og det er en situation, som har det med at ændre sig dag for dag, siger Jens Bjørn Poulsen og fortsætter:

- Der kan være udfordringer ved at komme til Danmark. Der kan være restriktioner i medarbejderens hjemland i forhold til at forlade sit hjem, og der er ikke den samme infrastruktur, som vi plejer at have, når det gælder persontransport, lyder det.

Samme overvejelser lyder fra Dansk Gartneris sekretariatschef Torben Lippert.

- Der er en anden uro, for arbejderne kan blive nødsaget til at rejse hjem af familiemæssige årsager, eller de kan blive syge selv, og der er måske mange, der vil have svært vil at komme hertil med færge, bus, tog eller andet, så det er noget, vi er meget opmærksomme på fremadrettet, siger han.

Vigtige kompetencer

Sæsonarbejderne er vigtige for frugt- og grøntsagsavlerne og kan være svære at erstatte, fortæller Torben Lippert.

- Vi har et meget sæsonbestemt behov for arbejdskraft på det område, og det har de varetaget, fordi vi har haft så høj beskæftigelse i Danmark. Det giver dem nogle kompetencer, som en ny medarbejder ikke ville kunne hamle op med, siger han.

De fleste arbejdsgivere er dog forberedte med løsninger for de medarbejdere, de skal bruge efter påske. Det oplyser Jens Bjørn Poulsen fra GLSA.

- De medarbejdere, som vores medlemmer skal bruge efter påske, er de allerede i dialog med og er nået langt med at forberede, hvordan de kan komme hertil, siger han.

Tænk løsninger

På grund af den ekstraordinært foranderlige tilstand i verden lige i øjeblikket opfordrer Jens Bjørn Poulsen til at man som arbejdsgiver orienterer sig løbende og proaktivt forsøger at finde løsninger.

- Det bedste man kan gøre er, at holde sig opdateret på situationen. Man kan eventuelt kontakte den danske ambassade i medarbejdernes hjemland om mulighederne, og medarbejderne, der kender deres hjemlande godt, kan selv være med til at tænke i løsninger, siger han.

Arbejdsgiverforeningen GLSA tilbyder desuden rådgivning omkring coronasituationen via deres hjemmeside www.gls-a.dk