- Vi kæmper i øjeblikket med næb og klør for at holde omsætningen oppe og undgå at fyre vores dygtige medarbejdere, siger Lars Rahbæk, administrerende direktør JH Agro i Holstebro.

- Vi er en lille virksomhed med 20 medarbejdere, men på fredag bliver dette tal reduceret til 19 medarbejdere, fordi vi måtte opsige en medarbejder. Om nogle uger kan vi meget vel være reduceret til 17 medarbejdere. Måske 16, men så kan vi heller ikke tåle at miste flere kompetencer, når vi skal rette blikket mod tiden efter Covid-19, siger Lars Rahbæk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

JH Agro er en produktionsvirksomhed, der producerer staldinventar, men i øjeblikket mærker virksomheden at deres kunder enten udskyder ordre, annullerer ordre eller simpelthen holder igen med nye ordre i en usikker tid.

- Tiden før Covid-19 så eller fornuftig ud i forhold til nye ordre, men mange landmænd venter med projekter og vedligeholdelse, de oplever situationen som usikker lige nu, og de har fuld fokus på deres produktion, siger han.

Hjælpepakker

Flere små virksomheder falder mellem to stole, når det handler om regeringens hjælpepakker. For at få del i regeringens lønkompensation kræver det, at JH Agro fyrer minimum 30 procent af deres medarbejderstab, og det er indtil videre hverken nødvendigt eller noget som Lars Rahbæk på nogen måde ønsker.

- Jeg har en medarbejderstab, jeg meget nødigt vil af med, For os er tre mistede medarbejdere 15 procent, fire medarbejdere er 20 procent. Det gør ondt for vores virksomhed, meget ondt. Nu og her, men i lige så høj grad om nogle måneder, når aktiviteten forhåbentligt stiger igen, siger han.

For at få del i den anden hjælpepakke kræver det at en virksomhed går 40 procent ned i omsætning. Men heller ikke her passer JH Agro ind i kravene for hjælp.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vores omsætning falder. Dag for dag. Det er dog svært at måle på kort bane, da vi i høj grad er en projektvirksomhed. For andet kvartal kan vi dog forudse, at vores omsætning vil være faldet med 25-30 procent i forhold til forventningerne før Covid-19. Det gør også ondt, meget ondt. Ikke mindst, når vi netop er på vej ud af en meget lang turn-around, som har fået genrejst virksomheden, siger Lars Rahbæk.

rich-media-3
I december 2019 besøgte fødevareminister Mogens Jensen sammen med repræsentant fra regionen virksomheden. Til højre står Lars Rahbæk, administrerende direktør, og yderst til venstre ses Lars Forbeck, produkchef JH Agro. Pressefoto.

Efterlyser hjælp

Men hvor er hjælpen til os? Vi kan ikke opsige minimum 30 procent af medarbejderstaben - vi lander nok på 20 procent. Vores omsætning falder ikke med minimum 40 procent - vi lander nok "kun" på 30 procent. Så vi når ikke minimumskravene for lønkompensation eller omkostningsdækning, men det gør stadig ondt - meget ondt. Derfor ser vi ikke anden udvej, end at opsige rigtig gode medarbejdere, som vi virkelig ønsker at beholde, fordi det kommer til at gå fremad igen.

- Man oplever i øjeblikket, at nogle virksomheder bliver udskammet, fordi de fyrer medarbejdere. Men de har ikke altid et valg. Nu er det mig der står frem, men jeg er en del af et kor, denne krise koster rigtig meget på bundlinjen, siger Lars Rahbæk.