Kommunerne udpeger bestemte arealer til solceller. Der bliver altså begrænset med plads til anlæg, og der er mange om buddet. Men der er flere måde at få sit projekt med frem i køen, vurderer solcelle-rådgiver i Agri Nord, Jacob Frey Hansen.

Rigtig mange kommuner er lige nu i gang med at afklare, hvor mange solceller de ønsker, og hvor anlæggene kan placeres i landskabet. Der bliver udpeget bestemte placeringer til formålet, så der er ikke ubegrænsede muligheder, skriver Agri Nord i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvis der for eksempel bliver mulighed for måske 5-10 projekter i hver kommune, så gælder det om at komme først, hvis man skal have en chance for at få realiseret sit projekt. Kom med på vognen nu. Om to år er løbet kørt, siger solcellerådgiver i Agri Nord, Jacob Frey Hansen.

Processen er den samme, som man for år tilbage så for vindmøllerne. Først lægger kommunerne en overordnet kommuneplan for solceller, og dernæst laver man lokalplan for hvert enkelt projekt.

Kom først i køen

De enkelte selskaber, der enten køber eller lejer jord hos landmændene, har travlt med at indgå aftaler i øjeblikket. Men det er ikke alle kontrakter, der bliver realiseret.

- Selskaberne betaler typisk ikke penge ved kontraktindgåelsen, og derfor kan de lave mange - og flere aftaler, end de får behov for. Lodsejeren skal derfor arbejde med vilkårene i aftalen, så det bliver sandsynligt, at det er hans projekt, der bliver gennemført, siger Jacob Frey Hansen.

Lodsejeren kan gøre flere ting i forhold til udformning af kontrakten. Blandt andet kan han i kontrakten indlægge såkaldte milepæle, som solcellefirmaet skal overholde. Det kan være krav om, at firmaet skal indsende materiale til lokalplanen, eller at projektet skal være realiseret inden en bestemt dato.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derudover er der også god chance for at få sit projekt udvalgt, hvis det har en vis størrelse.