Hjælpepakken var længe ventet, og det var også den primære årsag til at risikoaktiverne i sidste uge i den grad oplevede pæne stigninger. Dog oplevede vi atter pæne fald fredag, i takt med at smittespredningen i USA spredte sig med hastige skridt.

Olien kom under pres efter Saudi Arabiske medier kunne meddele at man ikke er i gang med at snakke produktionsnedskæringer på olien i fællesskab med deres gamle tillægsmandat i OPEC+ samarbejdet, Rusland. Olien faldt pænt tilbage ovenpå meldingen, og på et tidspunkt handlede den på laveste niveau siden det nuværende fald satte i gang i starten af januar. Prisfaldet fortsætter her til morgen, hvor olien falder med yderligere fem procent, og nu handler i samme niveau som november 2002, og altså lavere end både før og efter Sars epidemiens udbrud.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rusland

Den faldende oliepris begynder også at sætte sine spor i den russiske valuta, rublen, som siden starten af marts er faldet med 18 procent i forhold til dollaren. Det russiske landbrugsministerium har foreslået at man sætter en grænse for eksporten i perioden april til juni på syv millioner tons.

De syv millioner er dog en overordnet grænse, og gælder ikke bare for hveden. Prisstigninger som følge af faldende valuta frygtes at skabe udfordringer, og derfor vil en pludselig mangel til eget forbrug kunne skabe yderligere problemer. Som tidligere nævnt, så er det også her og nu de "kortsigtede" konsekvenser af udbruddet coronavirus som markedet frygter, og derfor handler de korte terminer op.

Stigningerne er drevet af frygten for, at vi kommer til at mangle mel, i takt med at importørerne køber rigelige mængder ind til lager og produktion, samtidig med at nedlukningen af grænser, arbejdspladser med mere kan få negative konsekvenser for logistikken. Matif møllehveden brød i går igennem den seneste top, som blev etableret tilbage i januar, og har ikke handlet højere siden sensommeren 2018. Stigningerne præger både den korte og lange ende af kurven, dog stadigvæk primært trukket af terminerne på indeværende høst.